Hlavní obsah

VIDEO: V Česku stávkoval téměř milión lidí

Aktualizováno

Úterní stávka namířená proti vládním reformám v úterý odpoledne zasáhla hlavně dopravu. Odbory vyhlásily výstražnou stávku od 13 do 14 hodin, protestů se účastnilo podle odborářů asi 900 000 lidí. Nejvíce se stávka dotkla dopravy na železnici, strojvůdci zastavili vlaky na 75 minut. Od rána stávkovali zdravotníci.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Lékaři a zdravotnický personál brněnské Úrazové nemocnice se zúčastnili výstražné stávky.

Článek

Ve 13 hodin se v mnoha městech zastavila doprava. V některých provozech přerušili zaměstnanci práci.

Stávku vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) sdružující 32 odborových svazů s asi 540 000 členy. Mluvčí ČMKOS Jana Kašparová Novinkám řekla, že se stávky účastní nejméně 800 000 lidí.

Pražské tramvaje se zastavily jen na chvíli

Do stávky se zapojilo asi 30 000 zdravotníků, dalších 40 000 lidí se stávkou sympatizovalo. Lékaři ve velkých nemocnicích začali protestovat v šest hodin ráno.

Během stávky došlo podle šéfa odborářů Milana Štěcha k excesům. „Řidiči tramvají, kteří byli odhodláni, že budou stávkovat, byli odvoláni na školení, nebo řidiči tramvají, kteří zastavili, byli napadeni stávkokazem,“ řekl Štěch s tím, takové praktiky odmítá.

Ke stávce se připojila také Asociace samostatných odborů (ASO), která zastřešuje 15 svazů s asi 200 000 členů. Její předseda Bohumír Dufek řekl, že protestu se účastní asi 90 000 lidí. ASO zhruba na hodinu zablokovala pražskou Legerovu ulici u náměstí I. P. Pavlova. Auta nemohla projet, před náměstím se vytvořila kolona.

„Pokud narazíme na aroganci a neochotu, projednáme další postup a nebudeme sedět se založenýma rukama,“ pohrozil Štěch.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) není možné možné, že by stávkovalo skutečně 900 tisíc lidí. Odhadl počet stávkujících na na polovinu uváděného počtu, tedy asi na 300 tisíc, uvedl pro ČT.

Paroubek: Je to výzva vládě

„900 tisíc přímých účastníků stávky, to je obrovský počet,“ řekl v úterý odpoledne na tiskové konferenci na Svatém kopečku u Olomouce předseda ČSSD Jiří Paroubek. Připomněl, že další statisíce lidí vyjádřily svou solidaritu se stávkujícími alespoň v symbolické poloze.

„Myslím, že je to výzva téhle vládě. Zcela nepochybně, já být na místě Mirka Topolánka, tak bych se tím velmi vážně zabýval a korigoval bych kurz,“ dodal Paroubek.

:. Lékaři a zdravotnický personál brněnské Úrazové nemocnice se zúčastnili výstražné stávky.foto: ČTK/Igor Šefr

Všechny členské svazy se ale nakonec ke stávce nepřipojily. Aktivně se nakonec nezapojilo vlivné Odborové sdružení železničářů (OSŽ). Akce obou centrál ale podporuje.

Škoda kvůli zastavení vlaků až milióny korun

Stávka zastavila zhruba tisíc vlaků v dálkové a regionální dopravě. Některé spoje byly zcela zrušeny, například rychlíky mezi Prahou a Českými Budějovicemi nebo Prahou a Brnem. Podle mluvčího drah Ondřeje Kubaly jedou bez omezení pendolina a některé vlaky IC a EC.

Škody, které zastavení vlaků způsobí, odhadl na minimálně milióny korun. Odhady se však mohou zvýšit. Dráhy totiž na mnoha místech objednaly náhradní autobusovou dopravu, do škod se počítají například také ušlé tržby za odřeknuté vlaky. Otázku, zda dráhy budou náhradu škod vymáhat na federaci strojvůdců, označil Kubala za předčasnou.

"Neposlouchají, nechtějí slyšet žádné argumenty, za každou cenu si chtějí vzít cestující jako rukojmí," řekl mluvčí na adresu odborářů z Federace strojvůdců.

Narozdíl od ostatních odborářů trvala stávka na dráze až do 14:15. Čtvrthodinou navíc chtějí železničáři protestovat proti postupu při vyšetřování nedávné tragické nehody v Moravanech na Pardubicku, při níž jeden jejich kolega zahynul.

Metro v Praze jezdilo a v provozu byla i většina tramvají. Pokud se některý z řidičů rozhodl stávkovat, nahradil ho jiný.

Liberečtí vyjeli do Prahy

Asociace samostatných odborů v Libereckém kraji nejprve plánovala protesty, nakonec ale vypravila pět autobusů a někteří členové odjeli na výlet do Prahy. Podle předsedy krajské organizace Milana Šubrta se ke stávce podpisem připojí asi 15 000 lidí.

Stávkovalo se také v automobilce Škoda Auto i v jejích závodech v Kvasinách a ve Vrchlabí. Hodinové přerušení výroby ve Škodě Auto znamenalo výpadek asi 100 aut.

Stávka v Mladé BoleslaviAutor: Radek Plavecký

Ke stávce se připojila část zaměstnanců Katastrálního úřadu v Hradci Králové a jeho poboček v okresech. Potvrdil to ředitel úřadu Jiří Žíla.

Nestávkují ale řidiči hradeckého Dopravního podniku. Nedohodli na formě stávky a vedení odborové organizace nechalo na jednotlivých zaměstnancích, jestli požadavky odborů nějakým symbolickým způsobem podpoří.

Ve Zlínském kraji se podle předsedy Regionální rady odborových svazů Zlínského kraje Jana Řezníka k úterní stávce připojilo šedesát až sedmdesát procent všech odborářů.

Topolánek: stávka je politická

Podle Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), k níž se připojila řada dalších odborových svazů, jde o největší protestní akcí v Česku od počátku 90. let minulého století.

Odboráři obviňují kabinet Mirka Topolánka (ODS), že jím přijatá reformní opatření vyvolala vysokou inflaci, čímž se reálně snížily platy ve školství, zdravotnictví a veřejné sféře. Odborářům vadí také chystaná reforma důchodů.

Ministři, proti jejichž reformní práci odbory protestují jednomyslně říkají, že lidé mají na stávku právo. Současně ale tvrdí, že tvrzení lékařů, že se reformami snižují reálné mzdy není pravdivé. Premiér Mirek Topolánek stávku označil za politickou.

Anketa

Podporujete stávku odborářů a zdravotníků?
Ano
65,6 %
Ne
34,4 %
Celkem hlasovalo 28868 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám