Hlavní obsah

Zelené rebelky zůstávají v klubu, šéfem zvolen v nepřítomnosti Rabas

Novinky, jov, znk
PRAHA
Aktualizováno

Poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková se rozhodly zůstat v poslaneckém klubu Strany zelených. Nesplnily tak své hrozby, že klub opustí. Poslankyně své rozhodnutí zdůvodnily mimo jiné snahou zabránit spekulacím, že vyjednávaly o své strategii s opoziční ČSSD, nechtějí být také spojovány s přeběhlíky. Novým předsedou klubu se stal Přemysl Rabas.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně Strany zelených Olga Zubová (v popředí) a Věra Jakubková

Článek

"Bohužel body, které jsme navrhovaly, nebyly splněny, nebyly ani reálně diskutovány," řekla Novinkám Jakubková. Uvedla, že předseda SZ Martin Bursík minulý pátek přišel s návrhem svých vlastních bodů. "Ty se hodně lišily od těch našich," posteskla si. Poslankyně prý svým setrváním v klubu chtěly v souvislosti s odchodem poslance ČSSD Petra Wolfa ze strany dát jasný signál, že SZ je jednotná a problémy jsou řešitelné na úrovni technické a organizační.

Bursík v průběhu jednání klubu připustil, že situace mezi zelenými poslanci se i přes oznámení rebelek neuklidnila. “Ta situace nebude úplně tak jednoduchá, jak vyplývá ze stanoviska poslankyň,“ připustil. Klub podle něj nepřijal návrhy Jakubkové a Zubové. “Nedošlo k dohodě, návrhy nebyly přijaty,“ sdělil Bursík.

Zelení také řeší zítřejší jednání Sněmovny. Opozice chce prosadit mimořádnou schůzi dolní komory k americkému radaru. Bursík s tím vyslovil nesouhlas. K diskusi o radaru je podle něj příliš brzy, příslušné smlouvy jsou totiž v režimu vyhrazené. „(Rebelky) se vyjádřily tak, že nebudou hlasovat pro program té schůze, ale zvažují, jestli budou hlasovat proti nebo se zdrží. Ten efekt je shodný v tom, že program mimořádné schůze nebude schválen. Ale ještě si vyhradily čas toto si rozhodnout, takže je tady zase určité napětí,“ uvedl k tomu Bursík

"Nejedná se o to, že chceme přecházet a podporovat opozici, naše rozpory jsou věcné a programové," vysvětlila. Jakubková se Zubovou chtějí nadále o situaci v klubu jednat. "Od našich návrhů neustupujeme," dodala.

Rabas byl jediným možným kandidátem

Poslanci SZ si také zvolili nového šéfa klubu, stal se jím Rabas, který je nyní v zahraničí. Nahradí tak Kateřinu Jacques, která se postu vzdala, aby pomohla vyřešit situaci v klubu. Zubová se v reakci vzdala postu místopředsedkyně klubu, ten tak od minulého týdne neměl žádné vedení.

Tehdy Rabas uvedl, že o uvolněné křeslo sice nemá zájem, kdyby se ale jeho kolegové na jiném kandidátovi nedohodli, funkci by přijal. Podle něj by nejlepší předsedkyní byla Jacques, nemyslí si ale, že by si svůj odchod z čela frakce rozmyslela.

Rabas byl jediným možným kandidátem na místo předsedy klubu, který zbývá ve hře. Poslanecký klub nejmenší sněmovní strany má šest členů. Šéf zelených Martin Bursík a místopředseda strany Ondřej Liška mají ministerské funkce. Po odstoupení Jacques tak byli možnými kandidáty na uvolněnou pozici jen Rabas a Zubová s Jakubkovou, ty ale funkci odmítly.

Odmítly propojení s Paroubkem

Zubová s Jakubkovou také důrazně odmítly, že by koordinovaly svou činnost s ČSSD. "Spekulace o propojení našeho rozhodování s předsedou soc. dem. Paroubkem jsme již nejednou odmítly a činíme tak i nyní. Problémy sociální demokracie si tato strana musí vyřešit sama a s námi nemůže jakkoliv v tomto smyslu počítat,“ zdůraznily obě poslankyně.

Zubová s Jakubkovou také upozornily na to, že budou podporovat koaliční návrhy. Volnou ruku si ale přeci jenom chtějí nechat. "V případech, kdy jdou nad rámec koaliční smlouvy, bude o nich jednáno a pokud se nedohodneme, využijeme institut volného hlasování,“ prohlásily poslankyně s tím, že nechtějí ohrožovat stabilitu koalice.

Bursík: Skončilo období ultimát

Podle Bursíka skončilo období ultimát. Na jednání poslaneckého klubu by podle něj měl být v úterý zvolen jeho předseda. Míní přitom, že kvůli podmínkám poslankyň by se klub stal nefunkčním, vadí mu hlavně požadavek na rozhodování konsenzem.

:. Předseda Strany zelených Martin Bursíkfoto: Právo/Milan Malíček

Pokud se jedná o vazby na ČSSD, Bursík uvedl, že takové kontakty některých lidí ze SZ existují. Prohlásil, že pokud potkává šéfa největší opoziční strany Jiřího Paroubka nebo předsedu poslanců ČSSD Michala Haška, říká jim: "Nemontujte se do mé strany“. S Paroubkem se přitom před časem na obědě sešla první místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová. Pozvání dostala i Jakubková. Ta, jak uvedla na on-line chatu Novinek, to ale odmítla.

Minulý týden poslankyně oznámily, jak by si představovaly změny ve fungování klubu. Chtějí, aby všechna jednání byla otevřená předsednictvu a republikové radě a aby poslanci vycházeli nejen z koaličního prohlášení, ale i z programu SZ. Poslanci by také měli respektovat usnesení stranických orgánů.

Pokud půjde o rozhodnutí, které jsou nad rámec koaliční smlouvy, chtějí, aby takové body byly předjednány na poslaneckém klubu a při nedohodě byly zveřejněny menšinové názory. Zubová s Jakubkovou chtějí také upravit jednací řád tak, aby klub docházel k rozhodnutím konsenzem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám