Hlavní obsah

Národní garda vyvolala před školou spíše rozruch než uklidnění

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Spíše rozruch nežli uklidnění situace vyvolala v úterý ráno dvoučlenná hlídka takzvané Národní gardy před Základní školou Jana Amose Komenského v Kollárově ulici v Karlových Varech - Drahovicích. Národní garda, jenž patří k extremistické ultrapravicové Národní straně vyslala před drahovickou školu patrolu, aby chránila školáky před údajným romským dětským gangem.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Patrolu Národní gardy legitimovali policisté.

Článek

Jenže akce vyvolala spíše opačné reakce, než si gardisté představovali. „Šla jsem doprovodit svého syna do školy naprosto výjimečně, protože jsem nevěděla, co se tady bude s těmi hlídkami dít,“ uvedla jedna z oslovených matek před školou.

„Něco jsme o přepadávání slyšely, ale nám se nikdy nic nestalo a strach nemáme,“ krčila rameny Míša z páté třídy. „My máme ve třídě jednoho Roma, ale ten je zcela neškodný. Problémy dělá jen učitelce, protože pořád něco zapomíná,“ usmívala se Míša a když okolo procházela hlídka Národní gardy, netušila vůbec, o koho se jedná.

O to větší strach mají od úterý z Národní gardy, ale i z majoritní části školáků Romové. „Já chodím vyprovázet své děti do školy každý den, ale dnes je to s většími obavami,“ přiznala Věra Siváková. „Bojím se, aby mé děti nehodily její spolužáci do stejného pytle jako ty, co tady údajně někoho přepadávají. Mezi Romy se o Národní gardě mluví, že jsou horší jak fašisti. Oni zase ale o sobě tvrdí, že jsou hodní a že nám naše děti pomohou do školy doprovodit, tak nevím,“ rozhlížela se před školou se třemi dětmi kolem sebe Věra Siváková.

Za dobrý počin naopak považovala ustanovení hlídek matka žáka osmé třídy. „Mého syna přepadla v dubnu skupinka deseti až dvanáctiletých Romů. Kdybych u toho nebyla a nevlítla tam, tak by ho tahali za nohy po asfaltu,“ uvedla. „Od té doby jej chodím stále doprovázet,“ poznamenala.

Hlídky nejsou ozbrojené

Před školou se v úterý před osmou hodinou ráno objevili také aktivisté z Romského občanského sdružení (ROS). Předseda ROS Ladislav Bílý nechtěl s nikým hovořit a obvinil novináře ze zviditelnění Národní strany a jejích gardistů. Přitom emotivně vykřikoval: „Počkejte, za chvíli budete v Sokolově házet mrtvoly lopatou.“ Snažil se ještě přesvědčit Sivákovou, aby své děti ze školy odhlásila a přemístila jinam, ale ta to odmítla. „Mají to tady blízko,“ vysvětlovala. „Je to tvoje věc,“ krčil rameny Bílý.

Bílého spolupracovník Lubomír Kiš byl sdílnější. „Děti mají nyní strach, že budou Národní gardou perzekuovány. Když někde něco udělá české dítě, tak se také nestaví domobrany,“ kritizoval. „My na oplátku žádné hlídky rozhodně stavět nebudeme. Je tady přeci policie, která má ochranu na starosti,“ dodal.

Gardisté prováděli hlídkování před školou od 7. 21 hodin až do osmé hodiny ráno. „Vzali jsme si kvůli tomu dovolenou,“ uvedl krušnohorský náčelník Národní gardy Martin Novotný. „Hlídkovat budeme do prázdnin, a to ráno i odpoledne, kdy jdou děti ze školy,“ dodal. Hlídky byly neozbrojené bez uniforem.

Reklama

Výběr článků

Načítám