Hlavní obsah

Paroubek: ODS je korupční strana, Wolf jí pomáhá

Novinky, has
PRAHA

Vedení ČSSD svolalo mimořádnou tiskovou konferenci k odchodu poslance Petra Wolfa ze sněmovního klubu a ze strany. Podle předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka je Wolfův odchod pomocí pro vládní koalici, která nyní potřebuje jeho hlas, aby mohla zůstat u moci.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Špičky ČSSD na tiskové konferenci obvinily ODS z nátlaku na poslance Petra Wolfa.

Článek

Jiří Paroubek na tiskové konferenci také řekl, že ODS je korupční stranou, která je pro své vládnutí schopná udělat cokoli.

"Především bychom se měli ptát, komu Wolfův odchod slouží. Určitě neslouží ČSSD, ale slouží ODS a její vládě," řekl v úvodu tiskové konference šéf ČSSD.

Řekl také, že ČSSD vyhlašuje "nulovou toleranci" koaliční vládě Mirka Topolánka. Sociální demokraté podle Paroubka nepovedou žádné jednání s ODS o důležitých politických záležitostech, dokud bude v čele občanských demokratů Topolánek.

Socialisté také podle Paroubka nebudou takzvaně párovat chybějící koaliční poslance, včetně ministrů, ve sněmovně ani v době předsednictví České republiky Evropské unii.

:. Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Michal Hašek, předseda ČSSD Jiří Paroubek a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek na tiskové konferencifoto: ČTK/Zbyněk Stanislav

Paroubek také zopakoval, že ČSSD zváží zrušení smlouvy o umístění amerického radaru v Česku, pokud bude prosazena "korupčními hlasy".

Na závěr svého vystoupení Jiří Paroubek Petra Wolfa vyzval, aby se vzdal poslaneckého mandátu. "Pokud nechce dodržovat program strany, za kterou byl zvolen, měl by se svého mandátu vzdát."

Důkazy nemáme, všechno je jasné

Na dotaz, zda má Jiří Paroubek nebo jeho strana nějaké důkazy, že byl Wolf od ODS zkorumpován, Paroubek přímo neodpověděl. "Důkazy určitě budou. Jsme přesvědčeni, že to takto je, důkazy přijdou časem," řekl Paroubek s tím, že se ODS dopouští mafiánských praktik, které vede duo "Dalík, Šlouf".

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř na dotaz ČTK zopakoval, že vylučuje "jakékoli temné praktiky" ODS související s Wolfovým rozhodnutím. Právě urážky bez důkazu můžou být podle něj důvodem toho, co se nyní v ČSSD děje.

Tluchoř také připustil, že absence párování v době předsednictví může přinést komplikace, protože vláda v tu dobu potřebuje určitý prostor pro evropskou agendu, nicméně to podle něj o mnoho horší než nyní nebude.

Na tiskové konferenci vystoupil i místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath. "Jeho rozhodnutí je pro nás překvapením. Tento málo viditelný poslanec nám nikdy o žádných výhrůžných esemeskám neřekl," uvedl Rath. Podle něj ODS a její zástupci, kteří "nakupují" poslance, útočí na samotný princip demokracie.

Předseda Moravskoslezské krajské organizace ČSSD Lubomír Zaorálek se na tiskové konferenci omluvil, že se poslanec Wolf dostal na její kandidátku pro sněmovní volby. "Za jeho nominaci se chci dodatečně omluvit," řekl s tím, že Wolf nebyl ani nijak výkonný va sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám