Hlavní obsah

ČSSD je po volbách připravena zrušit smlouvy o radaru

– PRAHA

Pokud vládní koalice schválí na základě hlasů přeběhlíků umístění americké radarové základny v Čechách, ČSSD je po volbách připravena toto rozhodnutí přehodnotit. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl zahraniční expert sociálních demokratů, poslanec Jan Hamáček.

Článek

"Pokud vyhrajeme volby, určitě se k otázce radaru vrátíme. Včetně hodnocení těch smluv o radaru," řekl v Otázkách Hamáček. Zahraniční expert ČSSD tak naráží na fakt, že jeho poslanecký klub přišel ve Sněmovně o dalšího poslance.

V sobotu totiž oznámil odchod z poslaneckého klubu ČSSD poslanec Petr Wolf. Právě Wolf se přitom netají tím, že pro stavbu radaru v Brdech zvedne ruku.

"Vždycky když je vláda v problému - důvěra vládě, prezidentská volba, nyní radar - tak se objeví konstruktivní poslanec, kterému je vyhrožováno, je vydírán, poté oznámí, že vystupuje z poslaneckého klubu, pak požádá ještě o policejní ochranu, kterou dostane, aby si to náhodou nerozmyslel," řekl dále v ČT Hamáček.

Wolf je již čtvrtým poslancem, který od voleb v roce 2006 řady sociálních demokratů ve Sněmovně opouští. Koalice tak může u některých zákonů počítat s hlasy Michala Pohanky, Miloše Melčáka, od voleb prezidenta také s hlasem Evžena Snítilého a nově, alespoň co se týče radaru, i s hlasem Petra Wolfa.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek a šéf poslanců Michal Hašek tvrdí, že za odchodem Wolfa z klubu stojí vládní ODS, která potřebuje hlasy ke schválení stavby radaru.

To ovšem v Otázkách vyloučil vicepremiér Alexandr Vondra (ODS). Podle Vondry je Wolfův odchod vnitřní záležitostí strany. "Já se skutečně ohrazuji proti tomu, že by to jakýmkoli způsobem souviselo s politikou vlády," prohlásil. Odchod Wolfa souvisí podle něj hlavně s tím, že řada lidí uvnitř klubu ČSSD není ochotna snášet brutální nátlak od místopředsedy strany Davida Ratha a dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám