Hlavní obsah

Zelení jednají s rebelkami o budoucnosti poslaneckého klubu

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zelení v pátek odpoledne řeší svízelnou situaci, ve které se ocitl jejich poslanecký klub. Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová chtějí změnu jeho fungování a vnitřní komunikace. Pokud nedojde k posunu, nevyloučily, že šestičlenný poslanecký klub opustí.

Článek

"Zatím se nám nepovedlo dohodnout formát setkání, každá strana tam ale bude mít stejný počet zástupců," řekla Novinkám před jednáním Jakubková. Dodala, že od tiskové konference, na které rebelky oznámily své čtyři body, o kterých chtějí jednat, se s předsedou strany Martinem Bursíkem ani odstupující předsedkyní klubu Kateřinou Jacques o možných změnách nebavily.

"Čas na shodu máme do příštího útery," doplnila Jakubková s tím, že mají zájem se s ostatními členy klubu dohodnout.

V úterý poslankyně oznámily, jak by si představovaly změny ve fungování klubu. Chtějí, aby všechna jednání byla otevřená předsednictvu a republikové radě a aby poslanci vycházeli nejen z koaličního prohlášení, ale i z programu SZ. Poslanci by také měli respektovat usnesení stranických orgánů.

Pokud půjde o rozhodnutí, které jsou nad rámec koaliční smlouvy, chtějí, aby takové body byly předjednány na poslaneckém klubu a při nedohodě byly zveřejněny menšinové názory. Zubová s Jakubkovou chtějí také upravit jednací řád tak, aby klub docházel k rozhodnutím konsenzem.

Bursík během týdne nechtěl body komentovat, uvedl ale, že si v této chvíli nedovede představit, jak by se na klubu u projednávaných témat hledalo konsenzuální řešení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám