Hlavní obsah

V sobotu začíná léto, teploty o víkendu sáhnou na 30 stupňů

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu v jednu hodinu a 59 minut po půlnoci začne astronomické léto. Meteorologové slibují, že o víkendu, zvláště v neděli, bude až třicet stupňů Celsia. V sobotu, kdy léto začne, bude také nejdelší den v roce.

Článek

Dagmar Honsová z pražského Meteopressu tvrdí, že nadcházející víkend bude teplý, v sobotu do 27 a v neděli až 30 stupňů Celsia. Občas může i zabouřit.

„V pondělí a v úterý teploty poklesnou na maximálně 27, ale od středy do pátku příští týden očekáváme teploty 26 až tropických 30 stupňů,“ řekla Honsová.

Teplotně nadprůměrný by měl být celý červenec. Po víkendu se mírně ochladí, pak ale teploty opět narostou ke třiceti stupňům.

Předpověď počasí
dennejvyšší teplotypočasí
pátek21 - 25Oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Mírný většinou západní vítr 3 až 7 m/s.
sobota21 - 25Oblačno až polojasno, místy přeháňky. Západní vítr 3 až 6 m/s.
neděle26 - 30Polojasno až skoro jasno, odpoledne ojediněle bouřky. Proměnlivý vítr 2 až 4 m/s.

Nejdelší den v roce

Dvacátý první červen bude je nejelším dnem v roce. „Slunce u nás setrvá 16 hodin a 22 minut nad obzorem a jen sedm hodin a 38 minut zbývá pro letní noc,“ řekl Právu Pavel Příhoda z Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy.

Podle něj tak můžeme vysvětlit, proč jsou u nás noci v tomto období hodně světlé a úplně se nesetmí. „Říkáme, že po celou noc trvá jen astronomický soumrak, a ne noc,“ tvrdí Příhoda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám