Hlavní obsah

VIDEO: Věž v Havířově položilo 63 kilogramů trhaviny

– HAVÍŘOV • Aktualizováno
Právo, Anna Bortlíčková

Železobetonová šestadevadesát metrů vysoká těžní věž bývalého dolu Dukla v Havířově ve čtvrtek v 15 hodin klesla k zemi. K odstřelu kolosu o hmotnosti přibližně 16 tisíc tun bylo použito 614 rozbušek a 63 kilogramů trhaviny. Ta byla umístěná právě v 614 speciálně navrtaných otvorech.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Na odstřel věže havířovského dolu Dukla se použilo 63 kilogramů trhaviny.

Článek

Podle šéfa odstřelu Jiřího Eliáše šlo o vůbec první odstřel objektu tohoto typu v Česku. „Oddechl jsem si,“ svěřil se novinářům krátce poté, co poslal věž k zemi. Přiznal, že byl nervózní. „Vzhledem k tomu, že to bylo poprvé, měli jsme obavy z té hmotnosti a jak věž dopadne na terén. Podařilo se to dobře, dopadla přesně tam, kam jsme to naplánovali,“ dodal.

Příprava podle něj zabrala 15 dní. Eliáš ve své kariéře odstřelil už devatenáct ocelových těžních věží.

Železobetonová, tzv. skipová, těžní věž Dolu Dukla byla uvedena do provozu v roce 1983. Sloužila především pro těžbu uhlí z jámy, která byla hluboká 1026 metrů. Věž pomohla k vytěžení 32 miliónů tun uhlí.

Na odstřel věže havířovského dolu Dukla se použilo 63 kilogramů trhaviny.foto: Právo/Anna Bortlíčková

Skipová věž byla poslední ze tří dukelských věží, první dvě - ocelové - padly již dříve. Z původních přibližně 70 objektů bývalého dolu jich nyní stojí patnáct, likvidace ještě čeká pět z nich.

Zůstanou jen chráněné budovy

V areálu zůstane deset objektů včetně čtyř památkově chráněných budov – staré zámečnické dílny z roku 1907, lampovny, kombajnové dílny a kompresorovny. „V létě bude areál převeden do majetku realitní skupiny RPG Real Estate, která chce na jeho dalším využití spolupracovat s městem Havířov,“ řekl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Důl byl založen v roce 1905, původně nesl jméno po císaři - Kaiser Franz Joseph Schacht, v roce 1918 byl přejmenován na Jáma Suchá a od roku 1949 nesl název Důl Dukla. Za sto let existence vytěžil přes 100 miliónů tun uhlí.

V posledních letech však byla těžba neefektivní a proto vedení OKD v roce 2006 rozhodlo o útlumu. Symbolický poslední vozík uhlí z podzemí Dolu Dukla vyvezli horníci 10. ledna 2007.

V posledních letech však byla těžba neefektivní a proto vedení OKD v roce 2006 rozhodlo o útlumu. Symbolický poslední vozík uhlí z podzemí Dolu Dukla vyvezli horníci 10. ledna 2007.

Černou stránku v historii havířovského dolu napsalo jedno z nejtěžších důlních neštěstí v ostravsko-karvinském revíru. Požár, k němuž došlo na odpolední směně 7. července 1961, si vyžádal 108 obětí na životech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám