Hlavní obsah

ODS na Liberecku vyloučila starostu za to, že ho podpořil komunista

Právo, Barbora Silná
LIBEREC

Občanští demokraté na Liberecku vyloučili ze svých řad starostu liberecké městské části Vratislavice nad Nisou Lukáše Pohanku. Do funkce ho totiž podpořil i jediný komunista v zastupitelstvu. Místní sdružení ODS ve Vratislavicích to pokládá za nepřípustnou koalici s KSČM a vyzvala Pohanku k odstoupení z funkce starosty, což odmítl.

Článek

"V pondělí ho místní sněm ODS ve Vratislavicích nad Nisou svým usnesením vyloučil z místního sdružení. Nevystoupil z koalice s KSČM ani neodstoupil z funkce starosty, přestože byl k tomu vyzván,“ informoval ve čtvrtek Právo předseda místní rady ODS Jaroslav Sýkora.

"Celou tuto záležitost považuji za absurdní a nesmyslnou. Ten pravý důvod bude zřejmě někde jinde. Nejsem přece tak scestný, abych vytvářel koalici s někým, kdo má v zastupitelstvu jednoho člena. Distancuji se od toho, že jsem vyjednával s komunisty, nehledě na to, že to v naší rodině není tradice,“ reagoval pro Právo Pohanka.

ODS: Pohanka se dostal do funkce díky komunistovi

Starostou byl Pohanka zvolen ve druhé polovině května poté, co zastupitelé odvolali z postu Luďka Oraného rovněž z ODS. Vyvrcholil tak rozkol uvnitř samotné místní organizace občanských demokratů, která má v patnáctičlenném vratislavickém zastupitelstvu třetinu mandátů. Tři z nich jsou ale nyní v opozici.

"Tato soukromá iniciativa Lukáše Pohanky umožnila na návrh zastupitele za KSČM rekonstrukci rady městského obvodu ve Vratislavicích nad Nisou a vznik nové koalice, ve které se zároveň stal Lukáš Pohanka novým starostou městského obvodu,“ uvedl Sýkora.

Vyloučení Pohanky z ODS odůvodnila místní organizace tím, že usnesení kongresu ODS neumožňuje nikomu z občanských demokratů na žádné úrovni vytvářet koaliční dohody s komunisty.

Nejde přitom o první takový případ na Liberecku. V potížích se ocitl například někdejší starosta Frýdlantu v Čechách Jindřich Wurm, který nakonec zvolil odchod z postu starosty. Tím byla nutná rekonstrukce městské rady, která byla znovu postavena bez podpory KSČM. Novým frýdlantským starostou se pak stal také občanský demokrat Dan Ramzer. Poněkud opačný postup zvolil následně starosta Chrastavy Michael Canov, který se nechal z ODS vyloučit a na postu starosty zůstal dál.

Časté rozkoly mezi vratislavickými zastupiteli

Půtky mezi zastupiteli Vratislavic nejsou ničím neobvyklým. Naposledy zde zastupitelé odvolali tři členy rady vloni v září. Důvodem mělo být to, že poskytovali materiály z jednání rady dalším lidem a chodili špatně připravení na jednání.

Ve vratislavickém zastupitelstvu má kromě ODS ještě po dvou mandátech ČSSD, zelení a SOS pro Vratislavice nad Nisou a po jednom křesle získali komunisté, KDU-ČSL, Unie pro sport a zdraví a Sportovci za Vratislavice.

Reklama

Výběr článků

Načítám