Hlavní obsah

Třetí aktér schůzek s Urbanovu si toho moc nepamatuje

Právo, bed
PŘEROV

Jak vypadá děravá paměť, předvedl u přerovského soudu Vlastimil Zubík. Ten ve čtvrtek vypovídal jako svědek v případu ovlivňování Marcely Urbanové, korunní svědkyně v již zastavené korupční kauze vicepremiéra Jiřího Čunka. Přerovský soudce Jiří Barbořík jednání odročil na neurčito.

Článek

Loni v únoru Zubík opakovaně kontaktoval Urbanovou, aby zprostředkoval několik schůzek, ve kterých hrál hlavní roli zlínský podnikatel Roman Vaškůj spolu s Petrem Šmiřákem. Ti nabízeli Urbanové peníze a různé výhody za to, když podepíše prohlášení, že její výpověď proti Čunkovi byla předem připravená policisty.

Přestože všichni tři byli po poslední monitorované schůzce u Urbanové zadrženi, Zubík nakonec stíhání unikl, na rozdíl od Vaškůje se Šmiřákem, kteří byli obžalováni z pokusu o uplácení.

„Byl jsem pouze řidič pana Šmiřáka, nezajímalo mě, o čem se na schůzkách s Urbanovou jednalo. Nevzpomínám si na obsah rozhovorů,“ řekl před soudem Zubík.

Připustil jen, že slyšel něco o omluvě a pomoci Urbanové. Jen mlhavě se pak Zubík před soudem rozpomínal na listiny, které jí Vaškůj se Šmiřákem předložili.

Policistům přitom v přípravném řízení uvedl, že šlo o koncept dopisu, kterým se měl Čunek omluvit Urbanové. K SMS zprávám, které byly posílány z jeho mobilu, podotkl, že je Urbanové psal Šmiřák.

Bratrem Vlastimila Zubíka je bývalý šéf vsetínského hokeje a někdejší spolumajitel Chemapolu Roman Zubík. Ten byl v dubnu odsouzen na devět let do vězení za podvody s prokázanou škodou 700 miliónů korun . V té tobě si již odpykával trest v délce pět a půl roku za nezákonné financování hokejového klubu ve Vsetíně.

Přijít měla i Vaškůjova dcera

Před soudem v Přerově měla ve čtvrtek stanout také dcera Romana Vaškůje, která se však omluvila, stejně jako další předvolaný svědek Jaroslav Rúčka, partner Urbanové.

Kvůli služební cestě do Ruska se omluvil také Jiří Čunek, kterého chtěl soud znovu vyslechnout v pátek. Čunek už jednou k tomuto případu odmítl vypovídat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám