Hlavní obsah

Velitel Apolla 17: Lidé se vrátí zpátky na Měsíc

Novinky, jov

Premiér Mirek Topolánek (ODS) se ve čtvrtek setkal s americkým astronautem s československými kořeny Eugenem Cernanem, velitelem mise Apollo 17 na Měsíc. Astronaut je přesvědčen, že se lidé nejen vrátí na Měsíc, ale že budeme svědky toho, že přistanou na Marsu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Mirek Topolánek s americkým astronautem Eugenem Cernanem (vlevo)

Článek

Topolánek připomněl, že si Cernan nese v sobě kořeny z českého města, z Písku a kořeny ze Slovenska, z Kysuc.

„Shodou okolností i mé kořeny jsou z těchto oblastí a máme k sobě velmi blízko,“ prohlásil premiér. Cernan je optimista, míní, že lidé se v dobývání vesmíru nezastaví. „Myslím si, že se zpátky vrátíme na Měsíc, myslím si, že i vy budete svědky toho, jak lidé budou chodit po Marsu,“ řekl na tiskové konferenci, která se konala na zahradě Strakovy akademie, sídla vlády.

„Jsem skutečným důkazem, že všechno je možné, tedy, že nic není nemožné. Mohl jsem Měsíc na tři dny nazývat svým domovem,“ dodal.

Seznamuje vnučku s kořeny

Podle Topolánka je už pryč doba, kdy velmoci soutěžily o to, která předstihne druhou v kosmickém výzkumu. S Cernanem se Topolánek bavil o tom, že Česko 8. července vstoupí do Evropské kosmické agentury. Astrounaut přivedl na tiskovou konferenci svoji vnučku.

„Každá moje návštěva tady je lepší a lepší. Jsem o to šťastnější, že tady se mnou je vnučka. Pozval jsem ji, aby poznala svoje kořeny, aby se mohla podívat, odkud pocházejí její předkové,“ řekl k tomu Cernan. Na své československé kořeny nezapomíná. „I ty kroky, které jsem učinil na Měsíci a ty stopy, které jsem nechal na Měsíci, tak v podstatě začaly někde tady, začaly u mých prarodičů zde v České a Slovenské republice,“ uvedl astronaut.

Cernan k radaru: Musíme bránit svobodu

Cernan se také na dotaz Novinek vyjádřil k uvažovanému americkému radaru na našem území. Zdůraznil, že nehovoří jako politik. Upozornil na nebezpeční islámského fundamentalismu.

„Jejich cílem není pouze Amerika,“ míní. „Musíme pro svobodu něco dělat, jako jednotlivci i jako společnost,“ uvedl k radaru. Podle něj riziko ataku hrozí celému svobodnému světu, tedy i Česku. „Proto se musíme ruku v ruce všichni společně snažit, abychom naší svobodu mohli bránit, abychom ji mohli chránit,“ dodal astronaut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám