Hlavní obsah

Návrh na zrušení poplatků pro novorozence je ve Sněmovně před schválením

– PRAHA

Sněmovnou ve čtvrtek prošel druhým čtením návrh na zrušení poplatků za pobyt novorozenců v porodnici. Předloha byla v úterý ve zrychlené lhůtě posouzena sněmovním výborem pro zdravotnictví, který ale nezaujal žádné stanovisko. Definitivní rozhodnutí o návrhu padne příští týden.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

ČSSD v podrobné rozpravě navrhla osvobodit od poplatků mladistvé do 18 let a důchodce. O návrhu se rozhodne ve třetím čtení příští středu.

Poslanci schválili předlohu v prvním čtení ve středu. Od poplatků zákonodárci pravděpodobně osvobodí již touto novelou i dárce orgánů a lidi, kterým byla léčba soudně nařízena. Pokud předlohu po Sněmovně schválí i Senát a podepíše ji prezident, mohla by nabýt účinnosti do konce července, odhadla lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová, která je autorkou návrhu.

Koalice se dohodla na tom, že od ledna 2009 budou zbaveni poplatků i děti do šesti let, u dětí do 15 let se pětitisícový limit sníží na 3 000 korun.

Návrh podpořila i opozice, ta ale požaduje okamžité zrušení všech poplatků, případně aby byly povinnosti platit zbaveny podstatně širší skupiny obyvatel, například všichni do 18 let a penzisté.

Pacienti v České republice od začátku roku platí 30 korun za návštěvu u lékaře, za ošetření na pohotovosti 90 korun. Platí se i v lékárnách, a to 30 korun za každou položku na receptu. Pobyt v nemocnici přijde na 60 korun denně.

Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že poplatky fungují, omezily například zbytečné návštěvy ordinací, výrazně se kvůli nim ušetřilo i na levných lécích a pětitisícový roční limit prý navíc ochrání ty skutečně potřebné.

Reklama

Výběr článků

Načítám