Hlavní obsah

Poslanci mají bojovku, hledají ztracený originál státního znaku

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ve Sněmovně ve středu vypuklo velké pátrání po originálu českého státního znaku. Lidovecký ministr Cyril Svoboda totiž poslancům oznámil, že se znak ztratil. Místopředseda dolní komory Lubomír Zaorálek (ČSSD) proto vyzval poslance, aby se po znaku podívali ve svých kancelářích. Podle kancléře Petra Kynštetra ale není chyba na straně Sněmovny, znak prý zmizel na Hradě. Zástupci prezidentské kanceláře to však odmítají.

Článek

Poslanci oproti předchozím dnům v relativním poklidu projednávali zákony na mimořádné schůzi. Selanku ovšem náhle přerušil ministr Svoboda, který požádal zákonodárce, aby zapátrali po originálu státního znaku ČR, který se ztratil. Znak Sněmovně věnoval v roce 1992 jeho autor, heraldik Jiří Louda.

"Před prázdninami chci požádat vás všechny, abychom očistili tuto Sněmovnu, že pokud zmizel tady, tak že to nikdo z nás nemá na svědomí a že nikdo v kanceláři nebo někde jinde tento státní znak nemá. Jsme jediná země, která nemá originál svého státního znaku,“ upozornil Svoboda.

Na jeho slova zareagoval řídící schůze, místopředseda Sněmovny Zaorálek. "Podívejte se v kancelářích, jestli tam náhodou nemáte originál znaku,“ apeloval na poslance.

Kancléř Sněmovny: originál je někde na Hradě

Pátrání ve sněmovních prostorách, kancelářích, či různých zákoutích ale může být marné. Jak řekl Novinkám kancléř dolní komory Kynštetr, originál znaku se ztratil zcela jinde - na Pražském hradě.

"Jeden výtisk jsme půjčili Hradu a bohužel nám jej nevrátili. Takže jsme nechali udělat kopii a ta je nyní uložena v archivu,“ uvedl Kynštetr.

Chyba tak podle něj není na straně Sněmovny. "Ve Sněmovně máme záznam, že jsme to půjčili Hradu a bohužel nám to nevrátili. Ten pracovník už tam nepracuje a oni to neumí dohledat,“ doplnil kancléř. Kauza ztraceného originálu se neúspěšně řešila již v roce 2006. Znak byl na Hrad zapůjčen ještě v dobách prezidenta Václava Havla, v roce 1993.

Záhada se komplikuje

Záhadu, kde se ztracený originál českého znaku nachází, zřejmě ani nyní nebude jednoduché vyluštit. Na Hradě se jej totiž najít nepodařilo, navíc pracovník, který znak měl od Sněmovny převzít, v čestném prohlášení uvádí, že nic nevyzvedl.

„Celá záležitost, která je stará 15 let, se několikrát důkladně prověřovala. Nicméně se nepodařilo od minulé administrativy zajistit předávací protokol ani státní znak,“ řekl Novinkám mluvčí Hradu Radim Ochvat.

„Člověk, o kterém se v souvislosti s převzetím znaku hovoří a již není zaměstnancem prezidentské kanceláře od roku 1993, nám poskytl čestné prohlášení, ve kterém udává, že nikdy žádný originál státního znaku nevyzvedl a nebyl o to nikým z kanceláře ani požádán,“ dodal Ochvat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám