Hlavní obsah

Paroubek má podmínku pro jednání s Topolánkem: Lisabonskou smlouvu

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lídr ČSSD Jiří Paroubek ve středu zopakoval podmínky pro jednání s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) o prioritách české zahraniční politiky. Tou základní je souhlas s pokračováním ratifikace Lisabonské smlouvy. K jednání v úterý Paroubka vyzval předseda vlády.

Článek

Paroubek uvedl, že jednání nabízel již skoro před půl rokem a poukázal na to, že dochází ke ztrátě shody uvnitř vládní koalice. „I přes to jsem rád, že k takovému kroku premiéra Topolánka dochází,“ doplnil s tím, že se rád s premiérem sejde.

Zopakoval čtyři body, které ČSSD stanovila pro případnou podporu vládě během českého předsednictví EU. „Základní podmínkou pro jednání je souhlas s pokračováním ratifikace Lisabonské smlouvy v ČR,“ prohlásil Paroubek.

„Pokud bychom bezpodmínečně přistoupili na jednání s panem Topolánkem, tak bychom vlastně akceptovali jejich výklad postupu při ratifikaci Lisabonské smlouvy. To znamená, že Lisabonská smlouva je téměř mrtvým dokumentem. Což my si nemyslíme,“ dodal lídr ČSSD.

„Vyzývám předsedu ČSSD Jiřího Paroubka k seriózní diskuzi o zahraničních prioritách, které překračují jedno funkční období,“ vyzval v úterý premiér Paroubka. Se stejnou výzvou přišlo i předsednictvo KDU-ČSL.

Mimořádná schůze Sněmovny k radaru

Předseda ČSSD Topolánkovu výzvu označil za „tak trošku marketingový trik“, který má být výhrůžkou zeleným a lidovců, že se ODS dohodne s ČSSD. Paroubek v této souvislosti odmítl velkou koalici i opoziční smlouvu s občanskými demokraty.

„Žádná forma velké koalice nebo nějakého podobného uspořádání nepřipadá v úvahu. Jestli se pánové v koalici nedokáží dohodnout na proevropském přístupu, tak ať hodí ručník do ringu,“ sdělil.

Sociální demokraté se rozhodli na příští týden svolat mimořádnou schůzi Sněmovny k americkému radaru. Reagují tak na fakt, že v programu probíhajícího jednání dolní komory není zařazena informace premiéra o zahraničně politických aktivitách vlády.

Paroubek to označil za skandální. Předpokládá, že mimořádná schůze se uskuteční příští středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám