Hlavní obsah

Česku hrozí příliv odpadů do spaloven

Právo, mcm, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česku hrozí příliv odpadů do spaloven ze zahraničí. Evropská unie totiž v úterý změnila směrnici o odpadech, která to umožňuje. Všechny státy EU musí podle ní zajistit, aby do roku 2020 byla recyklována aspoň polovina komunálního odpadu a přinejmenším 70 procent stavebního a demoličního odpadu. Stranou zatím zůstal průmyslový odpad.

Článek

Jednou z nejspornějších změn je nová definice spalování. To je nyní považováno za „využívání“ odpadů, nikoli za pouhé odstranění. A to budí obavy. Sto tisíc tun? Čeští pravicoví i levicoví europoslanci považují úpravu za riziko pro české životní prostředí, protože to mění roli spaloven a otevírá cestu pro masový dovoz odpadů z okolních zemí do českých spaloven.

Evropská komise tvrdí, že za „zařízení na využívání odpadu“ by měly být označeny pouze energeticky nejúčinnější spalovny odpadu. To ale Čechy neuklidnilo. „Změnu klasifikace spaloven komunálního odpadu na stejnou úroveň, jako jsou ekologicky čisté zdroje energie, podpořit nemůžeme,“ reagoval europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM).

Podle jeho kolegy Jana Březiny (KDU-ČSL) změna přináší „hrozbu masivního dovozu odpadu z Německa a z Rakouska, neboť dovoz odpadu za účelem jeho využívání EU povoluje“. Proti změně protestují lidé žijící kolem liberecké a malešické spalovny. Obávají se, že otevře dveře pro sto tisíc tun odpadu, jehož dovoz ke spálení v ČR zatím ministerstvo životního prostředí (MŽP) odmítalo. Bursík směrnici vítá Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) ale směrnici vítá. MŽP tvrdí, že příliv komunálního odpadu z ciziny nehrozí.

„Je to zakázané, a díky tomu, co se nám podařilo prosadit do nové směrnice, to tak zůstane,“ řekl mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. V EU ročně vznikne 1,8 miliardy tun odpadu. Na osobu je to tři a půl tuny. V roce 2005 bylo 49 % odpadu vyvezeno na skládky, 18 % spáleno, a jen 27 % recyklováno či zkompostováno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám