Hlavní obsah

Hašek doufá, že zatrpklý Zeman nechce zničit ČSSD

Novinky, znk
PRAHA

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek v úterý uvedl, že bývalý premiér a předseda strany Miloš Zeman po odchodu z politiky zatrpkl. Dodal ale, že nevěří, že by chtěl expremiér ČSSD poškodit či dokonce zničit. Nedávno vzniklo sdružení Přátelé Miloše Zemana, spekuluje se, že se přes něj chce bývalý předseda sociálních demokratů vrátit do vysoké politiky.

Článek

"Miloše Zemana považuji za jednoho ze tří velikánů české politiky 90. let 20. století, společně s Václavem Havlem a Václavem Klausem. Myslím (ale), že kdyby v létě 2002 předal vládu Vladimíru Špidlovi s jasným poselstvím 'chci být prezidentem ČR', ušetřil by ČSSD hledání kandidáta (...), potupy Jaroslava Bureše (...) a sebe (...), zkrátka v únoru 2003 by seděl na Hradě," uvedl Hašek na on-line chatu na webových stránkách ČSSD.

Podle Haška Zeman po odchodu do politického důchodu na Vysočinu "zatrpkl". "Nechi ale věřit, že státník jeho formátu je veden touhou po pomstě či dokonce po destrukci ČSSD," doplnil.

Paroubek versus Zeman

Sdružení Přátel Miloše Zemana má své stanovy, jedním z hlavních cílů je vrátit smysl politickému dialogu. Zeman uvedl, že je třeba vrátit se k situaci, kdy levice a pravice dokázaly spolupracovat. Nevyloučil také svoji kandidaturu na post prezidenta v příštích volbách a spekuluje se o tom, že by se mohl pokusti vrátit do čela ČSSD.

Možný politický comeback expremiéra v sociální demokracii vyvolal rozruch. Pozitivní odezvu nalezlo dění kolem Zemana u místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha, naopak výrazně negativní postoj zaujal předseda Jiří Paroubek.

Současný šéf ČSSD Zemana obviňuje mimo jiné z toho, že posvětil rozhodnutí přeběhlíků Michala Pohanky a Miloše Melčáka podpořit současnou koaliční vládu. "Myslím, že dnes to ví naprosto každý a Zeman má jen právo mlčet," řekl Paroubek s tím, že "Zeman se stal svými aktivitami spojencem ODS".

Reklama

Výběr článků

Načítám