Hlavní obsah

Meteorologové předpovídají studené léto

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nadcházející léto bude podle dosavadních poznatků meteorologů zřejmě chladné. Alespoň to tak zatím předpovídají pro Evropu klimatologické modely z USA. Ochladit se ale má až v červenci, konec června bude zřejmě tropický.

Článek

"Podprůměrné hodnoty ukazují již tři měsíce po sobě, a tak to nelze přejít jen mávnutím rukou. I když osobně si myslím, že jaké bude léto, ví snad jen pán Bůh,“ řekla Právu v pondělí Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Co předpovídají Američané pro Evropu

Červenec by měl být teplotně i srážkově průměrný, průměrná teplota by měla být 16,9 stupně. Spadnout by mělo 79 mm srážek, tedy 79 litrů na metr čtvereční.

Srpen má být teplotně výrazně podprůměrný, a to dokonce o 1,5 stupně. Znamenalo by to, že jestliže v ČR je dlouhodobě průměrná teplota v srpnu 16,4, byla by pod 15 stupňů. Naopak pršet má mnohem víc, než je dlouhodobý průměr.

Září má být chladnější, a to v porovnání s průměrnými hodnotami o 0,5 stupně. V ČR by tedy mělo být v průměru jen 12,8 stupně, ale napršet by mělo zhruba 52 mm.

Na konci června ještě bude teplo

"Do léta bychom ale měli odstartovat s téměř tropickými teplotami. Na sklonku června by totiž mělo být kolem 30 stupňů. A teprve začátkem července by se mělo ochladit,“ řekla Honsová.

Informovala, že celý tento týden se bude postupně oteplovat až na víkendových 20 až 25 st. Budou nás ale provázet přeháňky a noční teploty klesnou až na 7 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám