Hlavní obsah

Sarkozy v Praze: Irské "ne" Lisabonské smlouvě není drama

Právo, Novinky, nek, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy při své pondělní návštěvě Prahy prohlásil, že odmítnutí Lisabonské smlouvy v irském referendu není třeba dramatizovat, ale ani bagatelizovat. Několik hodin před tím se v Praze sešli také premiéři Visegrádské skupiny V4 (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), podle nichž irské "ne" nesmí zastínit jiné problémy, zejména další rozšiřování sedmadvacítky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a český premiér Mirek Topolánek

Článek

"Musíme irské 'ne' brát s klidem, nebagatelizovat jej, ale ani nedramatizovat," řekl Sarkozy po setkání s Topolánkem. Zdůraznil, že 18 členů EU již smlouvu ratifikovalo, další jako například Velká Británie chtějí v ratifikaci pokračovat. "Nesmíme Evropu odsoudit k nehybnosti, musíme být iniciativní," dodal.

Vyjádřil se také k postoji, jaký by mohlo nyní Česko k eurosmlouvě zaujmout. "Naši čeští přátelé potřebují čas, aby si to probrali a vybrali to nejlepší řešení. (...) V Česku existuje euroskepticismus, který ve Francii také známe. (...) Nedramatizujme to, nežeňme se dopředu," řekl.

"Je třeba přijmout jakékoliv přechodné opatření, které nedostane EU do krize," řekl český premiér Mirek Topolánek (ODS) s tím, že o tom, jak dál po irském referendu, bude diskutovat Evropská rada v Bruselu.

Premiéři V4: Irské Ne nesmí zastavit rozšiřování EU

"Irské 'ne' by v žádném případě nemělo znechutit lídry EU k dalšímu rozšiřování EU,“ zdůraznil polský premiér Donald Tusk. V této souvislosti se zmínil o perspektivách Chorvatska, Srbska a Ukrajiny. Podle Tuska je nutné nalézt "dobré řešení“, které by bylo "poctivé“ vůči Irsku. "Musíme se z té krize dostat,“ dodal.

Také jeho maďarský kolega Ferenc Gyurcsány přiznal, že se sedmadvacítka dostala do svízelné situace. "Nevím, jestli to mám (výsledek irského referenda) nazývat tragédií. Je to ale velký problém, tím jsem si jist,“ řekl Gyurcsány.

Slovenský premiér Robert Fico hovořil o "komplikaci“ a zdůraznil, že irské Ne nesmí odvrátit pozornost EU od jiných, naléhavějších problémů, zejména rostoucích cen potravin. "Buď se budeme zabývat sami sebou, anebo dokážeme, že Unie je institucí pro lidi,“ prohlásil s tím, že EU "není žádná sekta“, nýbrž "moderní instituce“. Také Fico prohlásil, že Chorvatsko patří do EU.

Topolánek je k dalšímu osudu Lisabonské smlouvy zdrženlivý

Rozdílné postoje účastníků schůzky byly patrné v otázce, zda má nyní EU pokračovat v ratifikaci Lisabonské smlouvy. Například Tusk to jednoznačně podpořil. "Je lepší pokračovat než říkat, že to nemá smysl. Má to smysl,“ zdůraznil.

Mirek Topolánek, premiér ČR, která dokument narozdíl od ostatních tří zemí V4 ještě neratifikovala, se naproti tomu vyjadřoval zdrženlivě až vyhýbavě.

"Nenuťte mne říkat, zda máme pokračovat. Nejsme vystaveni tlaku,“ řekl Topolánek v narážce na fakt, že smlouvu nyní posuzuje český Ústavní soud. "Nemusíme se rozhodovat. My jsme jej (ratifikační proces) prakticky už přerušili,“ dodal premiér s tím, že bude záležet hodně na Irsku, zda bude ratifikace pokračovat. Za "jisté“ označil, že dokument nevstoupí v platnost 1. ledna 2009, jak se původně plánovalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám