Hlavní obsah

Ratifikaci Lisabonské smlouvy už Češi přerušili, řekl Topolánek

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v pondělí řekl, že Česko je po irském odmítnutí referenda o Lisabonské smlouvě oproti jiným evropským zemím ve výhodě. Ratifikační proces zde byl totiž přerušen již tím, že smlouvu dal Senát k prozkoumání Ústavnímu soudu, řekl během summitu předsedů vlád visegrádské skupiny (V4). Pražského setkání se účastní i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který před polednem přistál na letišti v Ruzyni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), francouzský prezident Nicolas Sarkozy a premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

Summitu V4, tedy České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska, se zúčastnil i Sarkozy, jehož země se od července ujme šestiměsíčního předsednictví Evropské unie. Francouzská hlava státu bude poté jednat s Topolánkem, Praha převezme od Paříže šéfování Unie v lednu 2009.

Nicolas Sarkozyfoto: ČTK/AP

"České předsednictví bude závažnou a obtížnou fází, zejména po výsledcích irského referenda," řekl v pondělí Topolánek s tím, že EU by měla v nadcházejících měsících usilovat o diskuzi ohledně reformy institucí. "Je potřeba se sejít na Evropské radě a najít cestu, jak pokračovat dál. Nedomnívám se, že v této chvíli má v tom někdo úplně jasno," dodal.

Podotkl ale, že Česko je oproti jiným evropským zemím v lepší situaci, protože ratifikační proces zde byl prakticky už několik týdnů pozastaven. "Nemusíme se rozhodovat, protože my jsme ho (proces) už fakticky přerušili tím, že Senát dal posoudit smlouvu Ústavnímu soudu," doplnil.

Francie otevře pracovní trh

Premiéři visegrádské čtyřky jednali ve Valdštejnském paláci. Diskuze byla hlavně o spolupráci V4 s předsedající zemí EU. Dostalo se také na téma budoucnosti Lisabonské smlouvy, kterou minulý týden v referendu odmítli irští voliči.

Česká republika na summitu V4 oficiálně předá předsednictví visegrádské skupiny na následující rok Polsku.

Sarkozy nedávno potěšil občany osmi nových členských zemí EU včetně členů visegrádské skupiny oznámením, že jim Francie otevře svůj pracovní trh už v červenci, tedy bezmála o rok dříve, než bylo avizováno.

Problém s eurosmlouvou

Po odmítnutí lisabonské smlouvy evropský tisk upozorňuje na úskalí, která mohou čekat reformní smlouvu v jiných zemích EU, zejména ve Velké Británii a Česku. Mnozí lídři EU chtějí pokračovat v její ratifikaci, vyzval k tomu například předseda Evropské komise José Barroso.

Podle Topolánka je zamítnutí Lisabonské smlouvy v Irsku "politickou komplikací". "Irské ne v žádném případě nepovažujeme za méně závažné než předchozí francouzská a nizozemská ne," uvedl v pátek premiér. Dodal ale, ale že to neohrožuje standardní fungování EU, protože sedmadvacítka má stabilní smluvní základ.

Prezidenta Václava Klause výsledek referenda přímo potěšil. "Výsledek je (...) vítězstvím svobody a rozumu nad umělými elitářskými projekty a evropskou byrokracií," uvedl v prohlášení. Prezident se nyní zotavuje z operace kyčelního kloubu, proto se se Sarkozym, který naopak považuje irské "ne" za tvrdou ránou pro celou EU, nesetká.

Srnčí hřbet a jahodová polévka

Topolánek Sarkozyho přijme v Kramářově vile po jednání V4. Rozhovor francouzského prezidenta a českého premiéra se zaměří krom předsednictví EU také na ekonomickou spolupráci či energetiku. Oba státníci by také měli podepsat deklaraci a akční plán strategického partnerství mezi ČR a Francií. Deklarace se má stát základem pro dlouhodobou vzájemnou spolupráci obou zemí.

Vrcholné představitele zemí čeká kromě jednání také jídlo. Kuchaři připravili opravdové lahůdky. Podávat se bude srnčí hřbet s kedlubnovým zelím a rozmarýnovými knedlíčky a jako dezert jahodová polévka s pečenými jahodami a čokoládovou tyčinkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám