Hlavní obsah

Sarkozy přijede do Prahy, s prezidentem se neuvidí

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země se 1. července ujme předsednictví v EU, se v pondělí setká v Praze s premiéry zemí visegrádské skupiny (V4). S Mirkem Topolánkem a jeho kolegy Robertem Ficem (Slovensko), Donaldem Tuskem (Polsko) a Ferencem Gyurcsánym (Maďarsko) bude jednat o spolupráci V4 s Francií.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

S Topolánkem má mít šéf Elysejského paláce i oddělené rozhovory. Ty se zaměří na navazující předsednictví Francie a ČR v EU, zahájení Česko-francouzského ekonomického roku, který má podpořit vzájemnou obchodní výměnu, spolupráci a investice.

Podle úřadu vlády by Sarkozy a Topolánek měli rovněž podepsat deklaraci a akční plán strategického partnerství mezi ČR a Francií. Deklarace se má stát základem pro dlouhodobou vzájemnou spolupráci obou zemí.

S prezidentem Václavem Klausem, který se zotavuje z operace kyčelního kloubu, Sarkozy jednat nebude. „Neuvidí se,“ řekl Právu prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Sarkozyho návštěva v Praze se podle něj uskuteční na pozvání premiéra.

Francouzské velvyslanectví v Praze Právu potvrdilo, že Sarkozy do Prahy přijede bez manželky Carly Bruniové.

Polévka s pečenými jahodami

Sarkozy navštíví ČR krátce poté, co Francie oznámila otevření svého pracovního trhu od 1. července pro občany z nových členských zemí EU, které k Unii přistoupily v roce 2004, včetně ČR.

Vrcholné představitele zemí čeká kromě jednání také jídlo. Kuchaři připravili opravdové lahůdky. Podávat se bude srnčí hřbet s kedlubnovým zelím a rozmarýnovými knedlíčky a jako dezert jahodová polévka s pečenými jahodami a čokoládovou tyčinkou. nek

Reklama

Výběr článků

Načítám