Hlavní obsah

Na Šumavě naměřili čtyři stupně pod nulou, chladno bude i příští týden

Právo, Novinky, orh, pno
HORSKÁ KVILDA
Aktualizováno

Po vedrech v minulých dnech přišlo prudké ochlazení. V sobotu nad ránem naměřili meteorologové na šumavské Horské Kvildě dokonce minus čtyři stupně pod nulou. Chladné počasí v Česku potrvá i na začátku příštího týdne.

Článek

„Na Šumavě se nejedná o nic tak výjimečného, občas jsou tam mrazy i v letních měsících. Je však pravda, že po vysokých teplotách v minulých dnech přišlo o víkendu prudké ochlazení a ranní teploty se blížily historickým minimům,“ řekla Právu Miloslava Starostová z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích.

Poznamenala, že v Českých Budějovicích bylo v sobotu ráno šest stupňů a historický rekord z roku 1941 na stejný den je 4,4 stupňů Celsia.

Prudké ochlazení po velmi teplých dnech zasáhlo celou zemi. V první polovině měsíce panovaly v Česku vysoké teploty, od středy se počasí postupně zhoršovalo a na začátku víkendu teploty připomínaly spíše podzim.

Chladné proudění ze severu

Důvodem současných nízkých teplot je velmi chladný vzduch, který proudí do střední Evropy od severu. Na horách teploty v těchto dnech klesají pod bod mrazu, v mnoha městech ve vyšších polohách Česka byly teploty těsně nad nulou.

Například v Karlových Varech naměřili meteorologové dva stupně Celsia, ve Vyšším Brodě 2,6 stupně Celsia a v Mariánských lázních 2,7 stupně Celsia. Výrazně tepleji bylo ráno v metropoli, teploměry se v Praze vyšplhaly až na osm stupňů Celsia.

Počasí příští týden
pondělí16-20polojasno, přeháňky
úterý18-22déšť
středa20-24polojasno
čtvrtek21-25polojasno
pátek20-24polojasno
zdroj: Meteopress

„Chladné proudění očekáváme až do úterý, doprovázet ho budou četné srážky, na horách může napršet v pondělí i v úterý až patnáct milimetrů srážek. V neděli ráno bylo sice oblačnosti méně, postupně se ale zatáhne, přijdou déšť a bouřky,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

V pondělí a úterý čekají meteorologové ranní teploty do jedenácti stupňů, v horských oblastech nepřekročí čtyři stupně Celsia. Přes den se teploty vyšplhají na dvacet, v úterý na dvaadvacet stupňů.

Od středy se začne oteplovat, ubývat budou i srážky. Přesto zůstanou rána chladnější.

Anketa

Vyhovuje vám v létě teplejší nebo chladnější počasí?
Tropické teploty mám nejraději
22,3 %
Teplo má rád/ráda, ale teploty nesmí být vysoké příliš dlouho
61 %
Mám raději chladnější léto
16,7 %
Celkem hlasovalo 10614 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám