Hlavní obsah

Lidé si připomněli výročí vyhlazení Lidic

KLADNO

V Lidicích na Kladensku si v sobotu veřejnost i politici připomněli 66. výročí vyhlazení této obce nacisty. Dopoledne se na pietním území u hrobu lidických mužů uskutečnila vzpomínka za účasti předsedy Senátu Přemysla Sobotky a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka, na kterou navázala celostátní přehlídka dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Článek

Před podceněním světových konfliktů, které se Česka zdánlivě dotýkají jen velmi málo nebo vůbec, varoval předseda Senátu Přemysl Sobotka. Podotkl, že je třeba se zamyslet, zda se podobná tragédie již nemůže opakovat.

Sobotka, který při neúčasti prezidenta Václava Klause přednesl hlavní projev, označil lidickou tragédii za nejhorší očistec. "Lidská bolest zde byla konfrontována s lidskou bezcitností," řekl Sobotka.

Zároveň varoval před nevšímavostí vůči současným světovým konfliktům. "Zlo, které páchá někdo na druhém konci planety, je v dnešním globalizovaném světě nebezpečně blízko nás. Po vzdání úcty obětem se musíme zamyslet, zda se podobná tragédie nemůže stát znovu," dodal.

Děti k památníku přinesly hračkyfoto: Právo/Lukáš Táborský

Po poledni se v památníku sešli zástupci KSČM včetně jejího předsedy Vojtěcha Filipa. Mladí komunisté při této příležitosti organizují pochod Praha-Lidice.

Nacističtí okupanti vypálili Lidice a rovněž obec Ležáky na Chrudimsku v odvetě za úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který se stal obětí příslušníků československé antifašistické zahraniční armády. S jejími příslušníky nacisté obyvatele obou vesnic spojovali.

Lidice vypálili 10. června 1942. Přímo na místě zastřelili 173 mužů, ženy poslali do koncentračního tábora v Ravensbrücku a jejich 104 dětí do tábora v Lodži. Ležáky vyhladili nacisté o 14 dnů později. Ležácká tragédie si vyžádala životy 22 mužů, 21 žen a 11 dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám