Hlavní obsah

Nacionalisté pochodovali Děčínem, prý se bojí legalizace drog

Právo, Novinky, ČTK, koc, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DĚČÍN
Aktualizováno

Na pochod městem se v sobotu před druhou hodinou vydalo více než sto nacionalistů v Děčíně. Od nádraží směřovali s černými vlajkami a transparenty k centru. Pochod doprovázelo velké množství policistů, akce skončila asi po hodině. Obešla se bez incidentů.

Článek

Akce byla ohlášena jako pochod proti toleranci a dekriminizaci drog. Organizovali ho Autonomní nacionalisté Sever. Policie se obávala, že by na průvod mohli čekat anarchisté se snahou vyprovokovat souboj. Proto do akce nasadila stovky státních i městských policistů.

Průvod se dal od nádraží do pohybu krátce po tři čtvrtě na dvě. Po průchodu městem odělili policejní těžkooděnci demonstranty od skupiny anarchistů. Ke konfliktu proto nedošlo. Po té se demonstranti otočili zpět k nádraží.

Asi sedm řečníků předneslo projevy proti legalizaci drog a přístupu státu k této problematice.

Podobná akce se v Děčíně konala poprvé. Mluvčí tamních policistů nechtěl sdělit, kolik mužů zákona je do bezpečnostního opatření nasazeno. „Počet sdělíme až po akci,“ řekl Ladislav Cvika. Podle Práva bylo policistů nejméně tolik, kolik bylo demonstrantů.

Z výšky situaci monitoroval policejní vrtulník, v prostoru u demonstrantů se pohybovali členové antikonfliktních týmů, velké množství psovodů i kriminalisté v civilu. Pohotovost kvůli akci má i městská policie, která nasadila asi padesát strážníků, co má k dispozici.

"Žádné konflikty zatím nebyly zaznamenány," řekl ředitel městské policie Marcel Horák. Podle něj budou městští strážníci zasahovat jen v případě porušení veřejného pořádku. Po dohodě s policií organizátoři slíbili, že se nebudou pouštět do žádných potyček.

Reklama

Výběr článků

Načítám