Hlavní obsah

Pozor na Británii a Česko, varuje německý tisk po irském referendu

• Aktualizováno

Irské rozhodnutí odmítnout evropskou reformní smlouvu nadělalo problémy ostatním zemím, které buď už smlouvu schválily nebo se k tomu chystaly. Média v některých zemích mluví o tom, že by smlouva měla pokračovat, jiná, že je mrtvá. V Irsku se dokonce ozvaly hlasy, že by země měla zvážit svou pozici v EU. Německý tisk poukázal na postoje Česka a Británie a tvrdí, že pokud smlouvu odmítnou tyto země, bude mrtvá.

Článek

Německé deníky vyzdvihují nebezpečí "nákazy" euroskepticismem. Připomíná v této souvislosti hlavně Velkou Británii a Česko. Süddeutsche Zeitung varuje, že pokud smlouvu odmítne podpořit britský premiér Gordon Brown, "šlo by sotva zamezit malé řetězové reakci". "Česko lavíruje a čeká na příležitost ke změně postoje," varuje list.

Podobný postoj Británie a Česka připomíná i Frankfurter Allgemeine Zeitung. Pokud tyto státy smlouvu pohřbí, "byla by smlouva mrtvá.

Reakce z české kotliny dávají těmto hlasům částečně zapravdu. Prezident Václav Klaus odmítnutí přivítal. Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek trvdí, že Česko by i přes postoj Irů mělo pokračovat v ratifikaci. Ostatní politici zvolili spíše vyčkávací postoj.

Britský a rakouský tisk: zastavit ratifikaci

Anglické deníky uvedly, že premiér Gordon Brown by měl proces ratifikace smlouvy zastavit. Irští voliči podle The Times "podepsali trest smrti unijní smlouvě". Jedná se o "dramatické a konečné" odmítnutí plánů Bruselu na posílení moci EU při snížení vlivu menších zemí jako Irsko, napsal prestižní list.

Poukázal také na to, že především francouzští a němečtí lídři se snaží výsledek referenda ignorovat. Šéf evropské komise José Barroso v pátek večer řekl, že ratifikace bude pokračovat. Stejně se v sobotu vyjádřil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Francie bude od července předsedat EU. V ratifikaci je podle něj potřeba pokračovat, aby se z irského odmítnutí "nestala krize."

Odmítavě se k pokračování schvalování smlouvy staví i rakouské deníky. Reformní proces v dosavadní podobě podle nich definitivně ztroskotal, unie je na křižovatce a nutně potřebuje odvážné politiky, kteří by obnovili důvěru občanů v evropskou myšlenku.

"Černý pátek pro Evropu, po irském NE je EU v krizi. Irské odmítnutí může ohrozit i ratifikaci ve Velké Británii a Česku," píše Der Standard. Podle listu existuje řada možností, jak dál - od "právnické akrobacie" až po tichý pohřeb. "Sotva si ale lze představit, že Irové budou vyzváni, aby hlasovali ještě jednou. Reforma definitivně ztroskotala.

Najít Irsku novou pozici

Irové v referendu dali najevo, že si nepřejí užší spolupráci s EU. Země je v EU jediná, která k lisabonské smlouvě pořádala referendum. Podmínkou přijetí smlouvy je ratifikace všech zemí.

List The Irish Times uvedl, že Francie již zvažuje právní mechanismus, kterým by nově připoutala Irsko k unijním institucím, pokud Irové neschválí smlouvu v novém referendu, což se nepředpokládá. Také z úst italského prezidenta Giorgia Napolitana podle listu zaznělo, že země s evropskou vizí by měly pokračovat samy a nechat stranou ty, které proces blokují

Belgické deníky se postavily na stranu Irska. EU se prý nepoučila a hledá viníka v Irech místo sama v sobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám