Hlavní obsah

Klaus: Rozhodnutí Irska je vítězstvím svobody nad byrokracií

– PRAHA • Aktualizováno

Projekt Lisabonské smlouvy podle českého prezidenta Václava Klause rozhodnutím irských voličů skončil a v jeho ratifikaci již nelze pokračovat. Klaus je tak jedním z mála evropských politiků, kteří v reakci na výsledky irského referenda odsoudili smlouvu k zániku.

Článek

"Výsledek je snad pro všechny jasným sdělením. Je vítězstvím svobody a rozumu nad umělými elitářskými projekty a evropskou byrokracií," uvedl ve svém prohlášení český prezident.

Prohlášení prezidenta Václava Klause k výsledkům irského referenda o lisabonské smlouvě:
Projekt lisabonské smlouvy rozhodnutím irských voličů dnes skončil a v jeho ratifikaci již nelze pokračovat.  V jedné jediné z 27 zemí EU proběhlo o lisabonské smlouvě referendum. Jen v jedné jediné zemi EU umožnili politici občanům vyjádřit svůj názor. Výsledek je snad pro všechny jasným sdělením. Je vítězstvím svobody a rozumu nad umělými elitářskými projekty a evropskou byrokracií.

Podle premiéra Mirka Topolánka představuje zamítnutí Lisabonské smlouvy v irském referendu politickou komplikaci. EU má podle něj nicméně stabilní smluvní základ a bude schopná fungovat i bez smlouvy. Irské "ne" podle něj není méně závažné než předchozí francouzská a nizozemská "ne" v roce 2005.

"ČR i nadále pokračuje ve svých přípravách na předsednictví Rady Evropské unie v první polovině 2009, neboť jsme od začátku pracovali s oběma případnými variantami výsledku ratifikačního procesu," sdělil Topolánek.

"Irští občané jako plnoprávný subjekt Evropské unie zcela svobodně rozhodli prostřednictvím referenda jako jedné z forem přímé demokracie o tom, že ratifikace Lisabonské smlouvy de facto skončila," řekl předseda Senátu Přemysl Sobotka.

"Bravo, třikrát bravo. Nadešel čas eutanazie Lisabonské smlouvy. Irové jsou statečný národ," reagoval na vyhlášení poslanec ODS Boris Šťastný. Kritizoval také šéfa Evropské komise Josého Barrosa. Podle něj Barroso ignoruje výsledky demokratického hlasování. Barroso v reakci na irský výsledek řekl, že ratifikace by měla pokračovat.

Paroubek: ČR by měla smlouvu ratifikovat

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek řekl, že český parlament by měl k ratifikaci přistoupit, protože země by podle něj měla zůstat v hlavním proudu EU.

"Je potřeba mít trpělivost a nepodléhat panice. Že přijdou komplikace, se dalo očekávat," komentoval výsledky irského hlasování.

Soudí, že je třeba důkladně analyzovat, proč ostrovní stát smlouvu odmítl - připomněl například to, že Irsko by zřejmě přišlo o komisaře či že se tato převážně katolická země obávala liberálních vlivů přicházejících z EU, třeba v otázce potratů či svazků homosexuálů.

Zelení: je to havárie

"V momentě, kdyby teď skutečně nastala ta havárie, tak na nás dolehne mimořádná odpovědnost v průběhu českého předsednictví, protože se budou hledat cesty, jak dále," uvedl předseda SZ Martin Bursík před vyhlášením oficiálních výsledků. Odmítnutí podle něj neznamená, že se fungování EU zhroutí.

Podle ministra školství Ondřeje Lišky je výsledek negativním signálem pro ratifikační proces. Pokud by lisabonská smlouva neprošla, ocitla by se EU zpět ve stadiu smlouvy z Nice. "A to je velmi špatná zpráva pro jakékoli rozšiřování EU, to je velmi špatná zpráva pro zefektivnění a fungování evropských institucí," řekl.

Výsledek irského referenda může rovněž zpomalit proces ratifikace v Česku. Když zkrachovala euroústava ve Francii a Nizozemsku, Česko ji tehdy přestalo řešit, protože ostatní státy EU se vyjádřily v tom smyslu, že dohoda padla. Irsko je jedinou zemí sedmadvacítky, kde o smlouvě rozhoduje referendum. Ve všech ostatních ji schválil či bude schvalovat parlament.

Reklama

Výběr článků

Načítám