Hlavní obsah

VIDEO: Langer nepřímo označil opozici za idioty

Novinky, znk
PRAHA

Koalici se v pátek podařilo zamezit diskuzi ke kauze nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, kterou navrhovala opozice. Předseda ČSSD Jiří Paroubek to označil za "totalitní metodu" vlády. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) uvedl, že rozpoutávat v parlamentu diskuzi nad situací v justici na základě nepravomocného rozhodnutí soudu může jen "absolutní idiot..."

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek (vpravo) a šéf poslanecké frakce strany Michal Hašek na schůzi Sněmovny

Článek

"Patří to k totalitním metodám této koalice," popsal Paroubek zamítnutí návrhu programu mimořádné schůze, na které chtěla opozice diskutovat o stavu v justici. "Jsou věci, ze kterých vyplývá, že nejvyšší státní zástupkyně lže v přímém přenosu," dodal.

Soud minulý týden zamítl stížnost sedmi žalobců v čele s Veseckou na Marii Benešovou (ČSSD), která je loni v rozhlase označila za justiční mafii. Soudce také mluvil v souvislosti s kauzou vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) o zneužití pravomoci. Vesecká v televizi označila argumentaci soudce za neobjektivní, podle ní "nemá absolutně oporu v důkazech a ve faktech".

"Je to přímý důkaz toho, že paní Vesecká a skupina kolem ní je jenom v roli nástrojů a že ji řídí někdo jiný," doplnil Paroubka místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath. "Myslím, že to může být premiér," upřesnil.

Langer: diskuzi o neuzavřeném sporu může chtít jen idiot

Na požadavek opozice diskutovat o kauze Vesecká reagoval tvrdě Langer. "Rozpoutávat na půdě zákonodárného sboru diskuzi nad situací v justici na základě nepravomocného rozhodnutí soudu umí opravdu jedině člověk, který je buď absolutní idiot nebo právní analfabet, nebo takový politický manipulátor, kterému je úplně jedno, jaké principy tímto nejsou respektovány," uvedl.

Předseda KSČM Vojtěch Filip kritizoval hlavně postoj Strany zelených. "(Zamítnutí programu schůze) znedůvěryhodnilo zejména zelené, kteří tvrdili, alespoň ústy předsedkyně klubu (Kateřiny Jacques), že o to stojí," řekl. Jacques minulý týden uvedla, že by Vesecká měla být odvolána.

"Paní Vesecká by měla být odvolána, ale zároveň trváme na tom, že jde o záležitost, kterou má na starost kompetenčně exekutiva," reagoval předseda SZ Martin Bursík.

Návrh na jmenování a odvolání nejvyšší státní zástupkyně podává ministr spravedlnosti vládě, která o něm rozhoduje. Vláda minulý týden dospěla k názoru, že zatím o odvolání Vesecké diskutovat nebude. Premiér Mirek Topolánek (ODS) uvedl, že část kabinetu si myslí, že do občanskoprávního sporu by vláda vůbec neměla zasahovat, část si myslí opak.

Výběr článků

Načítám