Hlavní obsah

Tlustý uspěl, církevní restituce bude řešit komise

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanci v pátek schválili ustavení dočasné komise pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi. Bude mít 12 členů. Pro návrh Vlastimila Tlustého (ODS) hlasovalo 109 poslanců. Tlustý tvrdí, že kompenzace navržená vládou není dostatečně zdůvodněna.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Poslanec za ODS Vlastimil Tlustý (vpravo) a premiér Mirek Topolánek během hlasování o zřízení parlamentní komise pro majetkové vyrovnání s církvemi

Článek

Nový sněmovní orgán má mít 12 členů, z toho čtyři místa připadnou ODS, čtyři ČSSD, dvě komunistům, KDU-ČSL a Strana zelených by měly mít v komisi každá po jednom členovi. Výsledky své práce by měla předložit do konce roku. Návrh, aby byly všechny strany zastoupeny rovnoměrně, ani požadavek, aby komise skončila již v říjnu, v dolní komoře neuspěly.

Poslanci KDU-ČSL pro zřízení komise nehlasovali. „S církvemi byl po dlouhé sérii diskusí nakonec nalezen všestranně přijatelný kompromis. Obávám se, aby zřízení dočasné parlamentní komise ve skutečnosti neznamenalo, že se žádné řešení v této otázce nakonec opět nedohodne,“ uvedl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Ten také nevyloučil změny v navrhovaném vládním zákonu, pro diskuzi a návrhy změn ale vidí dostatečný prostor v příslušných sněmovních výborech.

Poslanci se v pátek sešli na mimořádné schůzi, kterou navrhla ČSSD. Ta se chtěla zabývat situací v české justici, konkrétně rolí nejvyššího státního zastupitelství v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Koalice ale program jednání neschválila, schůze tím byla ukončena a pokračuje se v řádné schůzi. Jedinými body bylo ustavení komise pro majetkové vyrovnání státu s církvemi a sporný návrhem na změny ve sněmovních výborech.

Tlustý proti vrácení 270 miliard

Jednání o vzniku komise prosadili v úterý do programu červnové schůze sněmovny tři poslanci ODS v čele s Vlastimilem Tlustým, jimž pomohly ČSSD a KSČM. Většina poslanců vládní koalice byla proti.

Kabinet počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun. Podle Tlustého a dalších kritiků ale taková kompenzace není dostatečně zdůvodněna.

Způsob, kterým vláda svůj výpočet vysvětlila, je podle nich nedostatečný. Tlustý zdůrazňuje, že je pro vyrovnání s církvemi, jde mu prý ale o to, aby bylo v souladu s restitučními zákony. Odklad v projednávání zákona o majetkovém vyrovnání vyvolává nelibost koaličních lidovců.

Reklama

Výběr článků

Načítám