Hlavní obsah

Zeman: Takové obstrukce se za mého vedení Sněmovny neděly

Právo, Jiří Ovčáček

Bývalý premiér Miloš Zeman řekl v rozhovoru pro Právo, že když on vedl Sněmovnu, nikdy nedošlo k takovým obstrukcím, jaké se děly ve středu a ve čtvrtek, kdy projednávání zákonů bylo na dlouhou dobu blokováno.

Článek

Informace o sdružení Přátelé Miloše Zemana i o vaší osobě se pokoušel získat na setkání s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem šéf soc. dem. Jiří Paroubek. Navíc se o sdružení zajímají i někteří poslanci ČSSD. Těší vás, že tato aktivita vyvolává takovou odezvu?

Byl jsem jeden z posledních, kdo se o vzniku tohoto sdružení dozvěděl. A reagoval jsem na to, mimo jiné i v rozhovoru s vámi, větou, že je vždy lépe mít přátele než nepřátele. A tuto větu mohu pouze opakovat.

V rozhovoru pro Právo jste řekl, že je třeba vrátit se k politickému dialogu mezi levicí a pravicí. A to je i jedním z programových cílů sdružení vašich přátel. Co tomu říkáte?

Samozřejmě nebudu popírat větu, kterou jsem vám řekl. Dialog v žádném případě neznamená vzdání se svých programových principů, ale hledání průniků těchto programů, pokud takový průnik existuje. A pokud jde o stanovy tohoto sdružení, pane redaktore, já jsem je do dnešní doby neviděl a ani necítím právo, aby mi je překladatelé předkládali, protože to je jejich dílo. Čili, pokud tam tato myšlenka je, a vy jste první, kdo mně to říká, tak já samozřejmě tu myšlenku dialogu vítám.

Sněmovnu ochromily tento týden obstrukce. Co říkáte tomu, že se situace se vyostřuje, místo aby se hledaly cesty k dialogu?

Pravda je, že v době, kdy jsem byl předsedou Sněmovny, tak se takové věci neděly. Nicméně, myslím si, že to jenom dokazuje onu potřebu dialogu. Nic víc, nic méně.

Minulý týden jste se v Praze zúčastnil například plavby parníkem po Vltavě. Byla to politická záležitost, nebo jen setkání s přáteli?

Ne, to vůbec nebyla politická záležitost. Jsem v tzv. Lvím klubu, Lions club, který každý rok, obvykle v červnu, pořádá plavbu po Vltavě parníkem. Mé dceři a ženě se to minule velice líbilo, takže jsme se tam jako rodina vypravili letos znovu. Nic politického na tom opravdu nebylo.

Reklama

Související témata:

Související články

Miloš Zeman nevyloučil kandidaturu na prezidenta

Bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman, který tráví svůj politický důchod na Vysočině, Novinkám v reakci na ohlášené založení občanského sdružení "Přátele...

Zeman se nudí, míní Paroubek

Zvěsti, že se zakládá hnutí Miloš Zemana a že by také mohl expremiér v budoucnu kandidovat na prezidenta, se neshledalo s pozitivní odezvou u předsedy ČSSD...

Výběr článků

Načítám