Hlavní obsah

Topolánek se vzdává plánů na reformy, tvrdí rebel z ODS Raninec

Novinky, jov
Aktualizováno

Poslanecký rebel ODS Juraj Raninec si myslí, že premiérovi Mirku Topolánkovi (ODS) dochází co se reformních záměrů týče dech. Kritizoval jej za to, že příliš ustupuje koaličním partnerům. Myslí si také, že některým občanskodemokratickým ministrům jde více o křesla než o to naplňovat stranický program. Uvedl to ve středu na chatu Novinek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Poslanec Juraj Raninec

Článek

Podle Ranince poslední události ve Sněmovně nasvědčují tomu, že "premiér postupně vzdává reformní plány vlády, viz například velký ústupek v reformě zdravotnictví, který si vynutili lidovci". Premiér minulý týden slíbil, že ani vláda ani ministerstvo zdravotnictví nepřevedou fakultní nemocnice na akciové společnosti.

Za "velkou chybu" považuje například fakt, že ministerstvo financí řídí ministr z KDU-ČSL (Miroslav Kalousek). "Pokud jde o smlouvu s voliči, jak se zdá, bylo to jenom prázdné gesto," doplnil.

"Osobně se domnívám, že cena za naše vládnutí je příliš velká, že realizace zejména programu KDU-ČSL a Strany zelených nás v dalších volbách poškodí," dodal. Na otázku, jestli je podle něj pro některé členy vlády důležitější udržet se v získaných pozicích, než se snažit prosadit slíbený program, odpověděl: "Mám osobně ten samý pocit".

Jde mi o opravdovou pravicovou politiku

Ranincovi vadí, že ho někteří kolegové nazývají rebelem. "Nálepku rebel jsem si nedal já, je opravdu smutné, že prostředí v ČR dospělo tak daleko, že každý, kdo se na něco ptá nebo chce vysvětlení nebo chce doložení, tak je automaticky označen za rebela, případně zrádce nebo nepřítele státu," odůvodnil.

Na otázku, jestli svým rebelstvím nenahrává opozici, odpověděl: "Myslím, že svojí aktivitou spíše nahrávám opravdové pravicové politice". Sám o založení takové strany neuvažuje. "Zaznamenal jsem ale v minulosti i názory pana prezidenta, že dozrává doba pro vznik opravdu pravicové strany," dodal.

Raninec spolu s Janem Schwippelem a Vlastimilem odmítají vládní návrh církevních restitucí. Trvají na tom, aby vláda jasně doložila, jak došla sumě 83 miliard korun, kterou chce poskytnout církvím.

"Když požadujeme vysvětlení a doplnění návrhu zákona, tak jsme neustále osočováni, že se snažíme zablokovat majetkové vyrovnání s církvemi a snažíme se o pád vlády. Myslím, že naše zjištění o tom, že předkladatel návrhu zákona, tj. vláda ČR, se "spletla" o 80 tisíc hektarů půdy jednoznačně potvrzuje oprávněnost našeho požadavku na vysvětlení," řekl Raninec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám