Hlavní obsah

Praha ustoupila s parkovacími zónami, nabízí karty na 10 hodin

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počínaje středou se mění pravidla pro parkovací zóny, které už delší dobu fungují ve vybraných částech metropole. Pražský magistrát tak odpovídá na četné kritiky z řad obyvatel i podnikatelů, kterým se zavedením placeného parkování vyvstaly nemalé problémy.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Desetihodinové karty mají umožnit parkování v placených zónách i nerezidentům.

Článek

"Nově zavádíme možnost nákupu desetihodinové parkovací karty do modré zóny, která umožní za čtyři sta korun de facto celodenní stání v celé zóně, bez ohledu na jednotlivé obvody. Sloužit bude zejména řemeslníkům a poskytovatelům služeb,“ řekl v pterý na tiskové konferenci primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS).

Podle jeho slov je úprava výsledkem vyhodnocení dosavadního fungování zóny, současně ale respektuje námitky obyvatel, potažmo pak jednotlivých městských částí. Další změnou je i možnost uvolnit některé lokality takzvané modré zóny ve vybraném čase i pro návštěvníky.

"Radnice si budou moci na základě vlastních zkušeností určit místa, kde například o víkendech, kdy je na ulicích volno, umožní bezplatné parkování pro kohokoliv,“ upřesnil Blažek. Na dotaz Práva, zda to nenaruší systém parkovacích automatů, uvedl: „Budou to místa, kde je i nyní umožněno bezplatné parkování o sobotě a neděli, v zásadě se tak jen rozšíří možnost pro návštěvníky lidí v zóně.“

Výjimky pro potřebné

Asi největší "vítězství“ mohou slavit senioři. Přestože je i po změně systém poměrně přísný, ustoupil magistrát i v kritice řady obyvatel města, kteří poukazovali na dosavadní nemožnost bezplatně pečovat o své staré příbuzné, kteří žijí v oblastech s placeným parkováním.

"Je to nesmyslné a diskriminační, když máte platit za to, že přivezete svým příbuzným jednou do týdne nákup nebo je vezmete autem k lékaři. Omezuje to přirozenou starost o blízké, o které by se podle dosavadní politiky parkovacích zón měla postarat radnice,“ řekla Právu už dříve žena, která pomáhá své matce v Praze 3.

:. Parkovací zóny zatím zavedly pražské obvody 1, 2, 3 a 7. Zvažují je ale i další obvody.foto: Právo/Jakub Mračno

Podle Blažka, který tak reflektuje podněty z jednotlivých radnic, bude nyní možné udělovat výjimky pro potřebné. "Za manipulační poplatek budou moci jednotlivé úřady vydávat parkovací karty pro lidi, kteří v zóně bydlí a je jim více než pětaosmdesát let, případně pro ty, kteří pobírají příspěvek na péči třetího stupně. Na kartě budou moci být uvedena až tři vozidla příbuzných a také oblast v okolí bydliště, případně u úřadů nebo zdravotnických zařízení, kde budou moci parkovat,“ vysvětlil náměstek.

Pražané změny vítají

Nynější změny většina Právem oslovených obyvatel Prahy i zástupců radnic vítá, přesto ale trvají obavy o to, jak bude systém fungovat právě ve vztahu k potřebným, tedy zejména ke starším obyvatelům zóny.

"Věková hranice 85 let je zbytečně vysoká, pokud ale město a radnice umožní získání této, řekněme sociální karty i lidem, kteří si to vyřídí na sociálním odboru té které radnice, mohlo by to být v pořádku,“ řekl Právu Radomil Krajánek, dlouhodobý kritik zóny a obyvatel třetí městské části.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám