Hlavní obsah

V době stávky lékaři poskytnou jen akutní péči

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V době stávky zdravotníků 24. června od šesti do 14 hodin lékaři v nemocnicích budou poskytovat pouze akutní péči. Takové je úterní rozhodnutí dvou největších odborových svazů — Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče a Lékařské odborového klubu (LOK). Stávka se netýká praktických lékařů a ambulantních specialistů, kteří jsou v soukromí. U nich bude běžný ošetřovací den.

Článek

"Stávkou bojujeme za pacienty. Nechceme reformy zdravotnictví tak, jak je připravuje ministr Julínek, protože by významně pacienta poškodily,“ prohlásil v úterý Jiří Schlanger, předseda odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Šéf LOK Martin Engel dodal, že "pokud by se Julínkovy záměry uskutečnily, stane se Česká republika pokusnou laboratoří Evropy, protože nikde takovéto reformy zavedeny nebyly“.

LOK se domnívá, že změny, které ministr navrhuje „uvrhnou pacienty do spárů obchodníků a spekulantů se zdravím a smrtí“. "Zdravotnictví se nesmí stát předmětem obchodu, ale musí zůstat veřejnou službou,“ prohlásil Engel.

Oba svazy jsou proti tomu, aby z fakultních nemocnic se staly akciové společnosti a nevěří ani slibům premiéra Topolánka, že se tak nestane. Chtějí jasné zákonné záruky.

Podle premiéra a některých ministrů jsou odbory v Česku úzce propojeny s opoziční ČSSD. Odborářský předák a senátor ČSSD Milan Štěch bude v podzimních senátních volbách znovu kandidovat. I to je prý důvod k tomu, aby se odbory v příštích měsících radikalizovaly a upozornily na sebe.

Samolepky a hesla

Zdravotnická zařízení, která budou stávkovat, budou výrazně označena slovem "Stávka" a zdravotníci pak budou mít stejné logo i na svých pláštích. Mezi 13. a 14. hodinou, kdy se uskuteční i stávka Českomoravské konfederace odborových svazů proti vládním reformám, pak budou pacientům v nemocnicích vysvětlovat smysl svého protestu.

Všechny plánované operace a diagnostické výkony budou 24. června odloženy. Svaz pacientů zároveň chce vyzvat pacienty, aby v tento den omezili návštěvy ve všech nemocnicích a přidali se ke stávkujícím zdravotníkům.

"Tentokráte zdravotníci nebojují za zvýšení platů a za další svá práva a stávka není zaměřena ani proti zaměstnavatelům. Bojujeme za to, aby české zdravotnictví bylo vstřícné pro pacienty a nestal se z něj obchod, jak zamýšlí Julínek,“ zdůraznil Engel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám