Hlavní obsah

ČSSD stále nepáruje poslance, Nečas nemůže na konferenci

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) se nebude moci tento týden zúčastnit zasedání Mezinárodní konference práce v Ženevě. Důvodem je to, že ČSSD stále odmítá párovat zákonodárce v Poslanecké sněmovně. Zahraniční cesty se minulý týden musel vzdát i ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas

Článek

"Ministr práce a sociálních věcí se (...) nezúčastní nejen plenárního zasedání Mezinárodní konference práce, ale i původně plánovaného setkání s ministryní zaměstnanosti Finska Tarjou Cronberg, setkání s regionální ředitelkou Mezinárodního úřadu práce pro Evropu a střední Asii Petrou Ulshoefer a následného neformálního zasedání ministrů pod záštitou slovinského předsednictví Rady EU," uvedl mluvčí ministerstva práce Jiří Sezemský.

Ten upřesnil, že ministra bude v Ženevě zastupovat jeho náměstek Marián Hošek.

ČSSD se rozhodla nepárovat koaliční poslance minulý týden, brání se totiž koaličnímu návrhu, aby z poslaneckých výborů odešel vždy jeden zástupce opozice.

Bursík zrušil pracovní večeři

V úterý předseda ČSSD Jiří Paroubek uvedl, že pokud koalice neprovede změny ve výborech Sněmovny ve svůj prospěch a nerozšíří počet místopředsedů na šest, tak jeho strana s párováním znovu začne.

"Jsme připraveni s párováním neprodleně začít, pokud koalice stáhne tyto dva velice kuriózní a nedemokratické návrhy,“ oznámil.

Zelení přitom v úterý uvedli, že nebudou posilovat o post šestého místopředsedy sněmovny. Proti tomu byly především poslankyně zelených Olga Zubová a Věra Jakubková.

Ministr životního prostředí Bursík minulý týden uvedl, že musel zrušit pracovní večeři ministrů životního prostředí Visegradské čtyřky zaměřenou na přípravu českého předsednictví EU a omluvit se z jednání Rady ministrů životního prostředí EU. ČSSD podle ministra jedná nezodpovědně a krátkozrace.

Bursík si stěžuje, že opozice tak fakticky omezuje práci české vlády v rámci Evropské unie před nadcházejícím českým předsednictvím v Radě EU.

Výběr článků

Načítám