Hlavní obsah

Paroubek se opět dožaduje hlasování o osudu vlády

Novinky, jov
PRAHA
Aktualizováno

Lídrovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi nedá spát vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS). Po třech neúspěších s hlasováním o nedůvěře kabinetu pro změnu vyzval předsedu vlády, aby požádal Sněmovnu o vyslovení důvěry. Kromě tohoto "biče" ale přišel i s "cukrem". Za splnění čtyř podmínek nabízí vládě příměří v době českého předsednictví EU.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek (ČSSD)

Článek

"Vláda je zmítána rozpory mezi jednotlivými politickými stranami koalice i uvnitř těchto stran,“ prohlásil Paroubek s tím, že se kabinet ocitl v krizi. Proto prý přišel se staronovým požadavkem testu jednoty vládní koalice ve Sněmovně.

ČSSD se v minulosti ve Sněmovně třikrát neúspěšně pokusila odhlasovat nedůvěru vládě. Tentokrát ale Paroubek vyzval k testu jednoty Topolánkova tábora a požaduje pro změnu hlasování o důvěře kabinetu. "Situace je tak vážná, že by předseda vlády podle mého názoru měl požádat Sněmovnu o vyjádření důvěry své vládě,“ prohlásil na úterní tiskové konferenci šéf ČSSD.

ČSSD nabízí příměří, má čtyři podmínky

Paroubek zároveň oznámil, že ČSSD nabízí kabinetu příměří po dobu českého předsednictví EU, tedy v první polovině roku 2009. Ovšem jen v případě, že vláda splní čtyři podmínky, které si sociální demokraté kladou.

První je urychlené schválení Lisabonské smlouvy, následuje shoda na prioritách českého předsednictví, pozastavení jednání s USA o umístění radaru a projednání této věci až po českém předsednictví EU.

"A také zákonem zakotvený zákaz privatizace zdravotnických zařízení,“ doplnil Paroubek. Takový návrh z dílny stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha přitom Sněmovna minulý týden hlasy koalice zamítla.

Podle Paroubka jsou to podmínky, za kterých je jeho strana ochotná "konstruktivně a okamžitě zahájit“ jednání. Paroubek odmítl, že by tím nabízel ODS velkou koalici nebo opoziční smlouvu.

Je to vykalkulované, reagoval Topolánek 

"Nabídku příměří jsem dal já už před drahným časem. Tato vykalkulovaná nabídka plná všelijakých podmínek v této chvíli podle mne nevede k zasednutí k jednacímu stolu,“ reagoval na podmínky příměří ze strany ČSSD premiér Topolánek. To ale neznamená, že jakékoliv jednání o příměří v době předsednictví odmítá.

"Určitě se o tom budeme chtít bavit,“ uvedl s tím, že je ochoten si v klidu sednout se zástupci všech parlamentních stran a dohodnout se na nějakých pravidlech. Premiér si dokáže představit v době předsednictví participaci politiků, kteří k němu mají vztah. Jmenoval například předsedu Sněmovny nebo předsedy sněmovních výborů.  

"Chtěl bych, abychom se k sobě chovali slušně, ta dohoda může být nepsaná. Spočívá třeba v tom, že jestliže budeme vázáni povinnostmi v Evropě, tak nikdo nebude požadovat naši účast ve Sněmovně,“ uvedl v narážce na to, že opozice odmítá párovat kolaiční poslance.

Paroubek: žádná spolupráce s ODS, ani opoziční

"Toleranci nabízíme jakékoliv vládě, která tady vznikne. Pan Topolánek skutečně za týden může skončit. Žádná forma spolupráce s ODS v tomto volebním období nepřipadá v úvahu, ani koaliční ani opoziční spolupráce, žádná. Příměří s vládou v době evropského předsednictví, to si myslím, že je věc, o které můžeme jednat, pokud budou akceptovat naše podmínky,“ prohlásil.

Vládu se snaží Paroubek také navnadit slibem, že pokud koalice neprovede změny ve výborech Sněmovny ve svůj prospěch a nerozšíří počet místopředsedů na šest, bude ČSSD znovu párovat nepřítomné vládní poslance. "Jsme připraveni s párováním neprodleně začít, pokud koalice stáhne tyto dva velice kuriózní a nedemokratické návrhy,“ oznámil.

Poslanci se zavázali, že nepodpoří radar

Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek upozornil, že premiér sice slíbil, že se nebudou privatizovat fakultní nemocnice, resort zdravotnictví ale podle něj řídí i několik desítek jiných zařízení. Například Nemocnici na Homolce nebo IKEM.

"Bylo by dobré, aby premiér Topolánek ještě dnes řekl, zda tento jeho veřejný příslib platí pro všechny subjekty podřízené ministerstvu zdravotnictví nebo se týká skutečně jen fakultních nemocnic,“ uvedl Hašek.

Oznámil také, že všech 71 poslanců ČSSD podepsalo dopis určený organizátorům protestu proti radaru. Zavazují se v něm, že nepodpoří umístění radaru, protože nebyly splněny jejich podmínky, tedy referendum a zapojení radaru do NATO.

"Protože takové naše podmínky nebyly nikdy splněny, sdělujeme, že nepodpoříme při hlasování ve Sněmovně umístění radarové základny na našem území,“ citoval Hašek dopis.

Reklama

Výběr článků

Načítám