Hlavní obsah

Policie zasáhla v Brdech proti aktivistům Greenpeace

PŘÍBRAM
Aktualizováno

Vojenská police začal vyklízet brdskou kótu 718, kterou 28. dubna obsadili aktivisté hnutí Greenpeace na protest proti radaru. Podle jednoho z aktivistů Jana Piňose se na kótě objevilo několik desítek vojenských policistů, kteří aktivisty odmítající se prokázat, odváželi na policejní stanici v Příbrami. Dva z aktivistů utekli před policisty na stromy.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vojenská policie kontroluje doklady aktivisty, který opouští kótu 718 v Brdech.

Článek

„Na vrcholu bylo pět osob, které jsme za použití mírných donucovacích prostředků odvezli na oddělení policie v Příbrami,“ řekl mluvčí Vojenské policie Jan Čermák. Nyní jsou všichni na svobodě.

Muže, kteří byli na stromech, sundali policejní specialisté a také odvezli. Na kótě nyní už nikdo není, policisté prostor ohradili a budou ho hlídat.

Čermák doplnil, že důvodem zásahu byl vyšší pohyb osob v prostoru. Bez povolení sem prý masivně přicházeli i lidé, kteří neměli s aktivisty nic společného a nemířili za nimi. Argumentovali ale tím, že když se mohou v prostoru beztrestně zdržovat Greenpeace, chtějí tam jít také.

Dalším důvodem bylo i to, že aktivisté kempovali v prostoru, kde je to zakázané, rozdělávali také oheň.

Aktivisté se chtějí vrátit

Aktivisté protestují proti stavbě amerického radaru, s níž se počítá právě v místech, kde táboří. Podle Piňose se aktivisté hodlají vrátit.

"Jsem o tom informován, přestupek je opakovaný, armáda musela nějakým způsobem zasáhnout, já doufám, že zasáhla velmi citlivě, že nebylo ohroženo zdraví ani majetek. Armáda sjednala pořádek tam, kde byl porušován zákon," řekl k tomu premiér Mirek Topolánek.

Greenpeace vyhlásili na kótě minutý týden stát Peaceland a odmítali se policii identifikovat. Vojenská policie na kótu již od minulého týdne nikoho oficiálně nepouštěla.

Fiktivní stát Peaceland o výměře několika stovek metrů čtverečních měl podle aktivistů svoji vlajku, hymnu a kolíky vytyčené hranice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám