Hlavní obsah

Čeští vojáci odletěli na novou misi, v Afghánistánu budou střežit Nizozemce

PRAHA

Česko v pondělí vyslalo vojáky do nové mise v Afghánistánu. Z pražského kbelského letiště odletělo prvních 20 příslušníků kontingentu, který bude v provincii Uruzgán střežit nizozemskou armádní základnu.

Článek

Na cestu zpět do Afghánistánu se s nimi vydali také roční afghánský chlapec a šestileté děvče, kteří se v ČR podrobili v rámci humanitárního programu Medevac operaci srdce.

Nyní má Česko v Afghánistánu vojáky také v provinci Logar, kde funguje český provinční rekonstrukční tým (PRT) nebo v Hílmandu, kde operují speciální síly vojenské policie.

České uskupení v Uruzgánu tvoří zejména vojáci z liberecké 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany. Celkem bude mít kontingent 63 vojáků.

Podle nedávného vyjádření velitele kontingentu Miroslava Brázdy Uruzgán patří s Kandahárem a Hílmandem mezi tři afghánské provincie, kde nejvíce hrozí útoky povstalců. Bezprostřední situaci však považuje za klidnou. Mise bude stát 110 miliónů korun.

Česká armáda letos posílila své jednotky v Afghánistánu. V zemi však v poslední době zemřeli dva čeští vojáci po sebevražedném útoku v Hílmandu a po výbuchu nástražné nálože v oblasti Logar. Kromě toho Češi pracují i v asi stočlenné polní nemocnici v Kábulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám