Hlavní obsah

V pondělí zavřou mnohé školy, jídelny i družiny

Právo, Marek Přibil

Tam, kde školy při pondělní jednodenní stávce učitelů školy zcela zavřou, si budou muset s dětmi poradit sami rodiče. Budou zavřeny i jídelny a družiny.

Článek

„V pondělí bude hlídat dceru babička stejně jako loni,“ řekla Právu Hedvika Nová z Prahy s tím, že jí připadá tristní, že jsou na tom učitelé finančně špatně. „Kamarádka učí v Praze a měsíčně si vydělá necelých 14 tisíc hrubého, to je hrozné, když uvážím, že má vysokou školu,“ dodala Nová.

Někde stávku komplikují školy v přírodě, výlety, maturity a závěrečné zkoušky. Vedení odborů ve středu předpokládalo, že celková účast se přinejmenším vyrovná prosincové stávce. Tehdy ji podpořilo asi 5850 škol ze zhruba 10 500 všech regionálních.

Stejně jako v prosinci i v pondělí vyrazí stovky kantorů na shromáždění, které pořádají odbory v 15 hodin v Praze. Tentokrát před Strakovou akademií, kde chtějí vládu upozornit, že jim klesají reálné platy.

„To jsou všechno jenom řeči. To už jsme slyšeli stokrát!“ nevěřícně kroutila nad tehdejšími sliby hlavou pražská učitelka Naděžda Malá. Na dotaz Práva, zdali se ke stávce opět připojí, odpověděla: „Samozřejmě. A vidíte, že jsem měla pravdu. Ministr Liška sice vyjednal po svém nástupu pro učitele půl miliardy navíc na motivační odměny pro letošek, ale jak jsem se dočetla, na hlavu to dělá v průměru asi 130 korun. To je směšné.“

Někde budou učit

Ale oslovení učitelé zastávají i jiný názor: „Stávkovat nebudu, akorát bych přišla o jednodenní plat. Vždyť už jsme protestovali víckrát a nikdy se nic neměnilo,“ řekla Právu kantorka z Trutnova.

Učitelé pražské ZŠ v Londýnské ulici Právu pak zaslali vyjádření, že se rovněž ke stávce nepřipojí: „Nepovažujeme ji za efektivní řešení problému. Změny, které jsou v tomto okamžiku žádoucí, jsou změny systémové... Systém ohodnocování učitelů na principu odučených let není udržitelný a odrazuje mladé lidi od práce ve školství.“

Podpora stávky se bude v krajích lišit. Například na jihu Moravy a Karlovarsku se k protestu podle odborů připojí většina škol. Třeba v Ústeckém a Jihočeském kraji se zatím nepřihlásila ani třetina.

Reklama

Související témata:

Související články

Učitelé budou 9. června stávkovat

Školské odbory chystají na pondělí 9. června stávku všech školských pracovníků. Novinkám to sdělil předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků...

Výběr článků

Načítám