Hlavní obsah

Vesecká neodstoupí a podnikne další kroky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nehodlá kvůli prohranému soudu se stínovou ministryní spravedlnosti ČSSD Marií Benešovou odstupovat, uvedla v nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Soudce Vojtěch Cepl mladší minulý týden zamítl stížnost sedmi státních zástupců na Marii Benešovou, která skupinu označila za justiční mafii. Vesecká oznámila, že plánuje další kroky, ale odmítla je specifikovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká

Článek

„Nikdy jsem neustupovala žádným tlakům a žádným lžím a nebudu tak činit ani dnes,“ uvedla Renata Vesecká a dodala: "Hodlám učinit další kroky, ale nebudu je vám zmiňovat.“ Zdůvodnění soudce Cepla označila Vesecká za „nepodložené důkazy“. Schůzky s ostatními lidmi zúčastněnými v kauze Čunek nepopřela, ale sdělila, že se jednalo o společenské události.

Vesecká také briskně odmítla otázku moderátora, zda by se neměla omluvit.

Nejvyšší státní zástupkyně také míní, že rozsudek soudce Vojtěch Cepla je politicky motivovaným pokusem vrátit Čunkovu kauzu zpátky do hry.

Ke snahám Strany zelených odvolat ji z funkce, sdělila, že může být účelové. „Někteří mohou mít pocit, že státní zastupitelství je institucí, která s sebou nenechá manipulovat.“ Odmítla však uvést, zda se je to v souvislosti s případem Kateřiny Jacques.

Pohled soudcovské unie a politiků

Způsob vystupování Renaty Vesecké v pořadu odmítl prezident soudcovské unie Jaromír Jirsa. Podle něj se chová Vesecká jako pes obranář a využívá pořad pro prezentaci svého pohledu na případ. Podle něj by neměla hodnotit Vesecká jako jedna ze stran občanskoprávní kauzy výroky soudu. "To může jen soud,“ uvedl Jirsa.

K odvolání Vesecké se v Nedělní partii na TV Prima přiklonil šéf zelených Martin Bursík, chápe ale i argumenty, že se má počkat na pravomocný rozsudek. Čekání na pravomocný rozsudek ale odmítá šéf ČSSD Jiří Paroubek. Vesecká by podle něj měla okamžitě odejít.

Topolánek Veseckou podporuje, ale kritizuje její vystupování

„Celý ten případ je zpolitizovaný a to mne mrzí,“ uvedl premiér a doplnil. „To, že všichni říkají neuvěřitelné výroky, přestože je to prvoinstanční nepravomocné rozhodnutí, je neuvěřitelné. Renata Vesecká má moji důvěru.“ Připomněl, že i Marie Benešová „medializovala nedokončené případy“.

Podle něj se ale o případu hovořit už musí. „Diskuse musí proběhnout, ať už formálně nebo neformálně.“ Naznačil také, co by si přál - aby se do ukončení případu o něm nejednalo ve Sněmovně a takto se do něj nevstupovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám