Hlavní obsah

Lídři koalice: vláda je kvůli rebelům slabá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) i vicepremiér Martin Bursík (SZ) v pátek v rozhovoru s novináři připustili, že pozice jejich vlády je kvůli "rebelům" v koaličních řadách slabá a ve Sněmovně se kabinet prosazuje jen obtížně. I přesto podle nich má smysl dále se o to pokoušet.

Článek

Podle premiéra Topolánka opozice v poslední době dělá ve Sněmovně obstrukce, což souvisí jednak se zahájenou kampaní ČSSD před podzimními volbami i „s relativní slabostí“ vládní koalice. „Budeme takto testováni, musíme být trpěliví, musíme i my využívat jednacího řádu, kde je to možné. Nicméně jednat v této atmosféře ve Sněmovně je čím dál tím obtížnější,“ řekl novinářům. Tvrdí, že zachovává klid.

"Každá ta (koaliční) strana má svoje problémy, každá ta strana má pocit, že neplní svůj volební program a opozice toho umně využívá," řekl novinářům Topolánek. Oslabení koalice a destruktivní politika ČSSD podle něj vyústily v to, že se vládě nedaří ve Sněmovně úspěšně projednat své záměry. "Samozřejmě, že všechno, co se děje v Poslanecké sněmovně v posledních týdnech, a možná už měsících, je naschvál a je to obstrukce," prohlásil premiér.

Své "rebely" mají mezi sebou lidovci, zelení i občanští demokraté. Koalice tím ztrácí už tak křehkou většinu, kterou získala díky tomu, že na svou stranu přetáhla dva bývalé sociální demokraty Miloše Melčáka a Michala Pohanku. Koalice tak některá klíčová hlasování v poslední době prohrává i tehdy, když jí Melčák s Pohankou pomohou.

Minulý týden opozice spolu se třemi poslanci ODS kolem Vlastimila Tlustého znovu zablokovala projednávání zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a normu úplně vyřadila z programu schůze. Tlustý otevřeně mluví o tom, že s Topolánkem vede politickou válku.

Zelené rebelky

Dnes se dvě poslankyně Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková postavily za návrh poslance ČSSD Davida Ratha, který měl bránit změně fakultních nemocnic na akciové společnosti. Učinily tak i přesto, že Topolánek ve Sněmovně veřejně slíbil, že vláda ani ministerstvo zdravotnictví fakultní nemocnice na akciové společnosti převádět nebudou. Koalice nakonec i bez hlasů dvou poslankyň zelených nejtěsnějším poměrem Rathův návrh zamítla.

Poslankyně Jakubková a Zubová také pohrozily, že kvůli špatné komunikaci mohou klub zelených opustit. Koalici ani stranu ale opustit nechtějí.

"Je mi to nepříjemné a je mi to velmi líto. Kdybych to chtěl vlastně vykládat do většího detailu, tak bych si řekl: ´Aha takže vlastně poslankyně vyjádřily nedůvěru premiérovi a nedůvěra premiérovi už je strašně blízko nedůvěře vládě," komentoval hlasování svých stranických kolegyň Bursík. Zároveň ale připomněl, že není jediným koaličním lídrem, který v poslední době musí sledovat, jak jeho straničtí kolegové ruinují vládní plány. "Takových omluv už teď padá více, protože tu a tam někdo z poslanců a poslankyň ustřelí," poznamenal.

Bursík přesto věří, že Jakubkové a Zubové zatím nejde přímo o svržení koaliční vlády. "Snažím se to spíše vnímat tak, že je to principiální stanovisko, že nedojde k privatizaci fakultních nemocnic," řekl.

K rebelii zelených poslankyň Topolánek na dotaz Práva řekl: „Vzhledem k tomu, že do něho (poslaneckého klubu SZ) nikdy tak úplně nepatřily, tak mne to nepřekvapuje,“ uvedl. Podle něj každá strana má své problémy a má pocit, že neplní vlastní program a využívá toho. „Nicméně pokud budeme schopní prosazovat klíčové vládní předlohy, tak to neznamená žádné ohrožení,“ dodal.

Podle premiéra situace v klubu zelených kopíruje vnitřní problémy celé SZ a přičítá to odchodu místopředsedkyně zelených Dany Kuchtové z vlády a aktivizaci „fundamentálnější části“ zelených, kam patří dotyčné poslankyně. „Proto mne jejich hlasování nijak nepřekvapuje,“ dodal Topolánek.

Šéf zelených přiznal, že koalice už delší dobu ve Sněmovně balancuje na hraně. To, že dnes dokázala i bez dvou hlasů jeho stranických kolegyň opoziční záměr shodit ze stolu, podle něj ale ukazuje, že ještě má smysl dílčí souboje o zákony svádět. Riziko, že se vládě její reformní plány rozpadnou a opoziční poslanci reformu "neorganickými návrhy postupně erodují" podle něj existuje, koalice ale prý stále má šanci opoziční hrozby odvracet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám