Hlavní obsah

ČSSD kvůli Vesecké prosadila mimořádnou schůzi Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraté požádali v pátek o svolání mimořádného jednání Sněmovny kvůli stavu justice. Strana chce debatovat o situaci, kterou vyvolal čtvrteční rozsudek ve sporu Marie Benešové a justičních činitelů. Předseda Sněmovny Miloslav Vlček schůzi svolal na příští pátek 16. června.

Článek

ČSSD chtěla o justici mluvit už ráno, na vyvolání debaty ale neměla dost hlasů, koalice tento bod odmítla. Zdůvodnila to tím, že pokud by Sněmovna o procesu jednala, znamenalo by to zásadní vměšování politiků do práce justice.

"Nechtěli jsem diskutovat rozsudek ale závažná fakta vyplývající ze svědeckých výpovědí," sdělil předseda sociálnědemokratických poslanců Michal Hašek.

Soud ve čtvrtek rozhodl ve sporu Benešové, kterou žalovala šestice justičních činitelů za výrok o "justiční mafii". Podle soudce Vojtěch Cepla se za něj Benešová nemusí až na jednu výjimku omlouvat. Soudce také ve zdůvodnění rozhodnutí připustil existenci "justiční mafie".

Opozice také chce odchod nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám