Hlavní obsah

Poslanec ČSSD chce podpořit radar za zrušení církevních restitucí

Právo, jov

Poslanec ČSSD Miroslav Svoboda prosazuje znovu otevřít debatu k americkému radaru ve své straně. Myslí si, že by bylo možné obětovat negativní názor ČSSD na radar, pokud by se premiér Mirek Topolánek (ODS) zavázal, že zruší současnou podobu miliardových církevních restitucí.

Článek

„Myslím si, že je to zkrátka dobrý projekt. Na druhé straně jsem řekl, že v každém případě ve finále budu hlasovat s názorem ČSSD. To je holý fakt a na něm se nic nemění,“ uvedl k radaru Svoboda.

Podle něj by ale bylo dobré, kdyby se sociální demokracie debatě o radaru ještě věnovala. Domnívá se, že změna negativního stanoviska ČSSD k tomuto zařízení by byla možná v případě, že Topolánek shodí ze stolu církevní restituce.

„Říkám si, že by stálo za to se té diskusi ještě věnovat, například za předpokladu, kdyby se premiér Topolánek zavázal, že zruší tu aktivitu o prosazení církevní restitucí v podobě, v které jsou v tuto chvíli. Pak je to hodnota, o které má smysl jednat ve prospěch třeba radaru,“ řekl Právu Svoboda.

Chce dohodu obou nejsilnějších stran

Podle něj by to musela být dohoda mezi ČSSD a ODS. „Pokud ODS tolik stojí o radar, tak já bych takovou diskusi uvítal, pak by to mělo být jakoby kompenzováno,“ doplnil.

Sumu, kterou by měly církve získat v rámci restitucí, tedy 270 miliard korun za 60 let, považuje podle svých slov za „úplně strašlivou“.

„V tuto chvíli říkám, ano, jestli má dojít ke změně stanoviska ČSSD ve prospěch radaru, tak to musí být vyváženo něčím. Jestliže máme ten názor obětovat, tak za něco a to musí být hodnota, která je silná pro českou společnost. Tak to má společnost vnímat, že to je proto, že chceme v něčem pomoci. Takovou hodnotou jsou z mého pohledu církevní restituce,“ vysvětlil svůj názor Svoboda. „Je to myšlenka, že když už změnit názor, tak proto, že chceme v něčem pomoci jako ČSSD,“ dodal.

„Ukazuje se, že Evropa jako taková proti raketám tohoto typu žádný adekvátní nebo reálný systém vyvíjet a realizovat v nejbližší době nebude,“ uvedl pak jeden z argumentů pro radar. Proti tomu ale podle něj stojí, jak uvedl, „místní“ hodnoty.

„Jedna z nich je kompaktnost a loajalita a postojová jednota poslanců ČSSD. To je pro mě hodnota, kterou jako týmový hráč respektuji. A jsem ochoten ji respektovat i v tomto případě, to znamená, že dám této hodnotě prioritu,“ vysvětlil poslanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám