Hlavní obsah

Do mé dovolené vám nic není, řekl Topolánek opozici

– PRAHA
Novinky, znk

Opozice se na čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně nijak výrazně nepustila do premiéra Mirka Topolánka (ODS) kvůli jeho cestě na Sardinii, ačkoliv to avizovala. Téma jeho dovolené padlo jen v narážkách, předsedovi vlády to ale stačilo na razantní odpověď, že to, co dělal na dovolené, je jeho soukromá věc.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS) při čtvrtečních sněmovních interpelacích

Článek

Poslankyně ČSSD Lenka Mazuchová nejdříve interpelovala premiéra ve věci spotřební daně z pohonných hmot. Chtěla, aby vláda zakročila proti zdražujícímu se benzínu a naftě a umožnila tak občanům zajet si za rozumnou cenu na dovolenou. "Ne každý má dostatek peněz si najmout soukromé letadlo jako vy,“ zakončila svůj příspěvek.

"Měla byste mít radost, že jsem použil soukromou letku, ačkoliv jsem měl právo na vládní. Pod tím nesmyslným populistickým tlakem dělám nesmyslné kroky,“ odpověděl premiér. Topolánek byl v Itálii na pozvání italského premiéra Silvia Berlusconiho.

S další kritikou přišel Jeroným Tejc (ČSSD). Toho zajímala reakce premiéra na rozhodnutí soudu, podle kterého se stínová ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešová nemusí nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké a dalším žalobcům omlouvat za své výroky o justiční mafii. Nakonec ale i on zmínil Topolánkův pobyt v Itálii.

"Já jsem byl na standardní dovolené a řádně jsem ji zaplatil. Co jsem na ní dělal potom vám, milý příteli, nic není,“ odpověděl mu premiér.

Cesta stála přes 44 tisíc euro

Českého premiéra doprovázela jeho přítelkyně Lucie Talmanová, jejich syn Nicolas a asi desetičlenná skupina známých, mezi nimiž byl například ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) či Topolánkův přítel Marek Dalík.

Cesta na Sardinii vyšla na 44 030 eur, což je v přepočtu 1,1 miliónu korun. Částka je za zprostředkování letu firmou ABS Jets. Řebíček uvedl, že cestu platí za sebe i Topolánka. Jsou dohodnuti, že se vyrovnají později. Topolánek v pondělí svůj podíl na cestě odhadl na 60 000 korun.

Letoun, kterým odletěli předminulý týden na Sardinii, patří soukromé společnosti ABS Jets, která je propojená s vlivnou finanční skupinou J Ta má údajně zájem o privatizaci Letiště Praha.

Den po návratu Topolánka s Řebíčkem přitom vláda schválila záměr prodat letiště strategickému partnerovi. Spekuluje se také o tom, že čeští zástupci mohli v Itálii jednat o privatizaci letiště s italskou společností Save, která o něj taktéž projevila zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám