Hlavní obsah

VIDEO: Česko-rakouskou hranici obsadily mezinárodní policejní kontroly

– MIKULOV/DRASENHOFEN
Právo, miv

Zvýšené kontroly českých policistů, zejména v pohraničí a opět obsazené hraniční přechody na rakouské straně hranice si vyžádají bezpečnostní opatření během nadcházejícího evropského fotbalového šampionátu. Po dobu jeho konání nastoupí rakouští policisté znovu do služby na místa, která v prosinci vyklidili.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Polští, němečtí a rakouští policisté již ve čtvrtek úřadovali na rakouské straně hraničního přechodu Mikulov – Drasenhofen.

Článek

V rakouském Drasenhofenu už jsou policejní posily z Německa a Polska. Budou sloužit přímo na hranici u pasové kontroly spolu s rakouskými policisty.

Přítomnost strážců zákona z dalších zemí má mít pozitivní a především preventivní vliv na zahraniční fanoušky. Rakušané se obávají především Poláků, kteří nemají v tomto směru zrovna nejlepší pověst.

"Polští fanoušci jsou z těch, kteří by mohli tudy cestovat, ti nejhorší,“ přiznal policejní ředitel dolnorakouského okresu Mistelbach Florian Landengruber.

Nejpřísnější dohled bude před rizikovými zápasy

Rakušané svou zvýšenou kontrolní činnost plánují na období od 2. června do 1. července. Samozřejmě nejpřísnější dohled bude na hranicích v souvislosti se zápasy, které policie vyhodnotí jako riziková. To mají být zápasy především právě polského týmu, ale třeba i Chorvatů a Němců. Policisté se zaměří na kontrolu cestovních dokladů a také vozidel.

"Objevení jakékoliv zbraně, baseballové pálky či čehokoliv podobného bude důvod pro nevpuštění do Rakouska a tito lidé budou vráceni zpět,“ řekl policejní ředitel z Mistelbachu.

:. Polští, němečtí a rakouští policisté již ve čtvrtek úřadovali na rakouské straně hraničního přechodu Mikulov – Drasenhofen. foto: Právo/Milan Vojtek

Ve stejném časovém období, v jakém budou na hranicích kontroly, bude podle Landengrubera platit další významné omezení pohraničního režimu. Nebude totiž možné přecházet libovolně zelenou hranici, ale jen na vyznačených hraničních přechodech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám