Hlavní obsah

Starosta Ústí nad Orlicí varuje Romy, že jim zbourá obydlí

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Romští obyvatelé bývalého statku ve Vrbové ulici v Ústí nad Orlicí dostali od starosty Richarda Peška (ODS) společné ultimátum: buď ustanou stížnosti z okolí na jejich chování, nebo město nechá srovnat jejich obydlí se zemí.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Před příchozími se Romové ukryjí ve statku. Odpadky naznačují, kolik tu žije lidí.

Článek

„Byl jsem za nimi osobně a varoval je: stačí jen o pár zdvižených rukou na zastupitelstvu víc a ten statek se bude bourat. Vyhodíme ho dynamitem do vzduchu,“ řekl starosta Právu.

„Ústí dnes nemá jiný problém než obyvatele ve Vrbové 41,“ potvrdil místostarosta Ústí nad Orlicí Luboš Bäuchel (nezávislý).

Kdo dům viděl, těžko by věřil, kolik Romů jej obývá. „Nevím to teď přesně, ale legálně by to mělo být kolem šedesáti Romů,“ řekl Právu místostarosta Ústí nad Orlicí Zdeněk Ešpandr (ČSSD). Fakticky jsou to tak dvě stovky.

„Zvu ke kulatému stolu zástupce všech politických stran v zastupitelstvu na téma Vrbová 41. Každý nápad dobrý, co si budeme povídat,“ svěřil se Pešek.

Vedení radnice může očekávat kritiku ochránců lidských práv

Na druhou stranu připouští, že Ústí nad Orlicí na tom v porovnání s jinými městy není zle. „Lidí, kteří se sami vyčlenili ze společnosti, máme velmi málo,“ podotkl starosta, podle něhož je situace vážná jen do dvou set metrů kolem Vrbové ulice.

„Pokud bychom ty z nich, kteří mají řádné smlouvy, stěhovali do jiných bytů, tak ale do ubytoven podobně zdevastovaných,“ varoval. „Velmi seriózně mi slíbili, že do zastupitelstva, které bude 23. června, chování změní. Je podmínkou, že lidé, kteří si na ně stěžovali, přijdou a řeknou, že se to prudce zlepšilo,“ dodal Pešek.

Vedení radnice se však případnou likvidací statku ve Vrbové může dostat do palby kritiky ochránců lidských práv. Mohlo by totiž vzniknout podezření, že chování Romů je jen záminkou. Ta by zakryla zájem o pozemky na stavby rodinných domků.

„Některé parcely jsou stavebně velmi lukrativní a až budou dokončena protipovodňová opatření na Třebovce, budou vůbec nejzajímavější. Ale díky jejich existenci (Romů) je to naprosto znehodnocené,“ připustil starosta.

Jedinou možností obrany proti spekulativním nařčením je podle něj rovnost, upřímnost a informovanost všech. „Město se musí stejně dobře chovat ke všem obyvatelům. Jsem jak starosta našich Romů, tak starostou lidí, kteří si na ně stěžují. Obě strany znají teď pravidla. Ať podle nich hrají,“ řekl Pešek.

Statek je až za městskou částí Hylváty v lukách a jeho obyvatelé na slepé příjezdové cestičce zdálky vidí každého příchozího. Cestu stále někdo hlídá, takže okamžitě zmizí děti, které by měly být ve škole, i ženy a muži, o které se zajímá policie. Venku zůstane jen několik statných Romů. Za bránu pošlou i mladého hlídače. Ochotně a slušně odpovědí na každou otázku, pokud se netýká jejich soužití s okolím. Pak ale vyndají pěsti z kapes a postoupí o krok dopředu.

Ani majitelé okolních domků nechtějí moc mluvit. „Kdo si stěžuje, je rasista. A starosta drží s Romy. Stříleli po nás a starosta řekl, že nebude zjišťovat, jestli měli vzduchovku,“ řekl Právu asi čtyřicetiletý muž a přibouchl za sebou dveře.

Ochota svěřit se roste se vzdáleností od romského statku. „Aj psy bereme na noc do chodby, protože se bojí,“ žalovala pihovatá dívenka.

„A na zahradě nemá cenu nic pěstovat. Žena zasadí mrkev a ukradnou ji i s kedlubnem, než doroste. Zasadí kytky k plotu a pošlapou je, když jdou na ředkvičky,“ s nadhledem komentoval situaci důchodce Václav Kristl. Nepodepsal prý ani jednu z peticí, kterou místní adresovali radnici a žádali v nich vystěhování romské komunity.

„V Ústí je dost slušných Romů, kteří by si to sami mohli vyřídit s těmi, co jim kazí jméno. Úřad to jenom vydráždí a zpacká,“ mávl rukou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám