Hlavní obsah

V pondělí bude stávkovat více než polovina škol

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do pondělní stávky učitelů kvůli klesajícím reálným platům se zapojí více než polovina mateřských, základních a středních škol. Právu to řekl šéf školských odborářů František Dobšík. Podle něj je již nyní jistá účast zhruba pěti tisícovek škol, což je skoro polovina všech regionálních.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

„Stávka má obrovskou podporu. Některé regiony už nyní hlásí víc než padesátiprocentní účast. Například Jihomoravský a Olomoucký,“ vyjmenoval Dobšík s tím, že další školy se zřejmě ještě přihlásí. „Celková účast se minimálně vyrovná prosincové stávce, při které zůstalo uzavřeno téměř 6000 škol,“ dodal.

Tisíce stávkujících učitelů zamíří v pondělí 9. května do Prahy na protest před Strakovu akademii. Ten se uskuteční v 15 hodin, kdy bude zasedat vláda.

„Nespokojenost ve školách je skutečně obrovská, protože celou dobu slyšíme pouze sliby, ale realizace chybí,“ řekla místopředsedkyně odborářů Markéta Vondráčková. Některé regiony by proto podle ní upřednostnily i vícedenní zrušení výuky.

Je to na řediteli

Dobšík zase uvedl, že nejjednodušší způsob, jak vstoupit do stávky, je uzavřít školu zcela. „Tam, kde stávku nepodpoří všichni, je na řediteli školy, jak její chod v den stávky zorganizuje. Informovat o tom by měl rodiče,“ upřesnil.

Nicméně ne všechny školy se připojí. Kolektiv učitelů ZŠ Hostýnská na Praze 10 napsal rodičům žáků: „Ke stávce se nepřipojíme. Nemůžeme se smířit s tím, že školské odbory ustoupily od původně ohlašované vícedenní stávky. Další jednodenní stávka v tak kritické situaci, v jaké se školství ocitlo vinou nezájmu mnoha posledních vlád, nic neřeší.“

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) v otevřeném dopise pedagogickým pracovníkům včera uvedl, že příliš nerozumí důvodům, proč chtějí stávkovat nyní, když se situace ve školství zlepšuje.

„Stávka organizovaná odbory totiž okamžité zvýšení platů v žádném případě nepřinese, ba naopak poškodí a zkomplikuje naši společnou snahu o další zlepšení," napsal.

Odboráři ve středu argumentovali údaji ČSÚ, podle nichž průměrná mzda meziročně vzrostla o 10,4 procenta na 22 531 korun.

Nejnižší růst nominálních mezd statistici zaznamenali mj. ve vzdělávání, o tři procenta. „Reálně však mzdy ve vzdělávání klesly o 4,1 procenta,“ upřesnil Dobšík.

Podle odborářů je situace v regionálním školství horší. Růst nominálních platů v něm prý je jen 1,8 procenta. Podle nich tak mzdy reálně poklesly o 5,2 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám