Hlavní obsah

Senát opět navrhl mašínovcům státní vyznamenání

Právo, ČTK,

Senát podpořil opětovné vyznamenání skupiny okolo bratří Mašínů a Milana Paumera na Medaile za hrdinství. Nominaci tradičně odmítli zástupci ČSSD a KSČM. Senát šestici členů protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů navrhl na vyznamenání již popáté.

Foto: ČTK

Josef Mašín

Článek

Prezident Václav Klaus, který dosud přání horní komory nevyslyšel, by měl podle senátorů udělit Mašínům a jejich spolubojovníkům Medaili Za hrdinství.

Skupina Mašínů vedla v 50. letech ozbrojený boj s komunistickým režimem. Podle kritiků se dopustili vražd, podle zastánců bojovali ve válce. Ctirad a Josef Mašínové a Milan Paumer letos získali ocenění od premiéra Mirka Topolánka.

Mezi členy skupiny patřili také Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák, které komunistický režim popravil.

Senát navrhl vyznamenat celkem 34 osobností, o devět více než loni. Mezi jeho kandidáty jsou například profesor Oldřich Jirsák, jehož tým vyvinul jako první na světě stroj na výrobu nanovláken, disident Pavel Wonka nebo opětovně hudební historik a publicista Zdeněk Mahler a někdejší federální ministr vnitra a první šéf slovenského Ústavu paměti národa Ján Langoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám