Hlavní obsah

ČSSD nepáruje poslance, Bursík musel zrušit zahraniční cesty

Novinky, jov, znk

Sociální demokraté splnili svou hrozbu a kvůli nesouhlasu s návrhem, který by zajistil vládní koalici většinu ve sněmovních výborech, přestali párovat nepřítomné vládní poslance. Pokud k zásahu do složení výborů dojde, ČSSD ještě přitvrdí. Ministr životního prostředí Martin Bursík už uvedl, že musel zrušit několik dohodnutých zahraničních cest.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr životního prostředí Martin Bursík

Článek

„Párování skutečně skončilo reálně dnešním dnem (středou). Je to problém pana Topolánka, jeho ministrů a poslanců. Pokud budou ochotni k dalším jednáním, tak my chceme také jednat,“ řekl Novinkám předseda poslanců ČSSD Michal Hašek.

„Nikdo na straně ČSSD nemá zájem vyhrocovat už tak napjatou atmosféru ve Sněmovně. Na druhou stranu si musí pan premiér a jeho koaliční partneři uvědomit, kdo s čím zachází, tím také schází,“ uvedl.

Pokud koalice neustoupí, sociální demokraté přitvrdí. „Ještě budeme zvažovat možnosti, jaké nám dává jednací řád, abychom dali jasně najevo náš nesouhlas s takovýmto válcováním opozice. Každá akce vyvolává reakci. Z tohoto pohledu se dá říct, že párování je jenom začátek,“ sdělil Hašek.

ČSSD se brání koaličnímu návrhu, aby téměř ze všech výborů odešel jeden zástupce opozice. „ČSSD nenavrhne žádného ze svých členů na odvolání z výboru,“ prohlásil Hašek. Dodal, že "černou listinu" opozičních poslanců, kteří by měli výbory opustit, bude muset sestavit sama vláda. "My za ně žádnou špinavou práci dělat nebudeme,“ dodal.

„Je to taková poslední křeč. Z dlouhodobého hlediska si myslím, že ODS nemůže tento souboj vyhrát,“ míní lídr ČSSD Jiří Paroubek.

Bursík: je to nezodpovědné

Bursík si stěžuje, že opozice tak fakticky omezuje práci české vlády v rámci Evropské unie před nadcházejícím českým předsednictvím v Radě EU.

Předseda ČSSD Paroubek v pondělí ve Sněmovně řekl, že ruší princip párování nepřítomných a omluvených poslanců, včetně párování při zahraničních cestách ministrů.

"Nezbylo mi proto, než zrušit pracovní večeři ministrů životního prostředí Visegradské čtyřky zaměřenou na přípravu českého předsednictví EU a omluvit se ze zítřejšího jednání Rady ministrů životního prostředí EU," sdělil Bursík. ČSSD podle ministra jedná nezodpovědně a krátkozrace.

To, že zrušení párování může vést k paralyzování činnosti některých ministrů, kteří nebudou moci jezdit na zahraniční cesty v době příprav na české předsednictví EU připustil na tiskové konferenci lídr ČSSD Jiří Paroubek. „Neradi k takovému kroku přistupujeme,“ doplnil

Opozice a koalice jednají

Mezi sociálními a občanskými demokraty probíhají kvůli pokusu změnit složení výborů jednání.

„Určitě obecně probíhají nějaké konzultace mezi koalicí a opozicí. Jestli se jednalo ráno, večer nebo v poledne nebo v jaké sestavě, to bych nerad komentoval,“ dodal pro Novinky předseda poslanců ČSSD Michal Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám