Hlavní obsah

Sněmovna se zadrhla u návrhu zakázat privatizaci nemocnic

Novinky, jov

Hádky mezi koalicí a opozicí ve Sněmovně pokračují druhým dnem. V úterý poslance zdržely rozepře, které vyvrcholily předčasným ukončením jednání. Ve středu se pak zasekli u návrhu Davida Ratha (ČSSD) zakázat privatizaci nemocnic. O zařazení tohoto bodu hlasovali pětkrát. Vládní koalice kvůli nejednotě pohořela, nepodařilo se jí návrh shodit se stolu.

Článek

Jednání Sněmovny se zkomplikovalo už ráno. Poslanci začali jednat až v půl desáté, radil se totiž klub ODS.

Ani po zahájení schůze se však situace oproti úterku neuklidnila. David Rath (ČSSD) totiž navrhnul zařazení svého návrhu zakázat privatizaci nemocnic do programu středečního jednání poslanců. Vypukla série hlasování, ve kterém se vládní koalice neúspěšně pokusila takovému kroku zabránit. Potýkala se ale s nedostatkem vlastních hlasů, opozici podpořili například zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková nebo lidovecký rebel Ludvík Hovorka.

Napoprvé to vypadalo, že koalice uspěla, zařazení Rathova návrhu totiž neprošlo. Přihlásil se ale poslanec ČSSD Karel Šplíchal a zpochybnil hlasování. Po něm zařazení Rathovy předlohy prošlo.

Kalousek: celou svou vůlí jsem mačkal ne 

To se ale koalici nelíbilo, přešla do protiútoku a zahájila "maratón“ zpochybňování hlasování. Jako první se snažil situaci neúspěšně zachránit poslanec ODS Boris Šťastný. Stejně dopadl ministr financí Miroslav Kalousek a ministryně obrany Vlasta Parkanová (oba KDU-ČSL).

"Nestává se mi to často, ale při hlasování mi pan ministr vnitra položil otázku, zda mám čisté svědomí, já jsem samozřejmě řekl, že ano a pravděpodobně se mi stalo, že jsem mačkal to ano, přičemž celou svojí vůlí jsem skutečně mačkal ne,“ uvedl například Kalousek.

Po pátém hlasování to už koalice se zpochybňováním hlasování vzdala a Rathův návrh byl zařazen na jednání schůze poslanců. "Nechci z toho vyvozovat ukvapené závěry, spíš to někdo zkontrolujte. Hotovo? No sláva!,“ prohlásil na závěr hlasovacího maratónu místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), který řídil schůzi.

Hádky mezi koalicí a opozicí pokračují

Potíže tím ale neskončily, u dalšího hlasování u návrhů prosazovaných ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem (ODS) si opět stěžoval na hlasovací zařízení Šplíchal. "Já se omlouvám. Dozvěděl jsem se, že hlasování je zase jinak. Prosil bych o krátkou přestávku, jestli zařízení funguje. Zpochybňuji hlasování,“ prohlásil. 

Řídící schůze, místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) pak raději vyhlásil technickou přestávku. "Dohodl jsem se s Karlem Šplíchalem, že bude hlasovat na tom druhém strojku,“ oznámil po jejím skončení.

Reklama

Výběr článků

Načítám