Hlavní obsah

Topolánek: navýšení penzí musí důchodcům stačit i na poplatky

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý Právu řekl, že mimořádná srpnová valorizace všech důchodů o 470 korun měsíčně, stejně jako valorizace lednová, mají sloužit i k pokrytí nákladů důchodců na poplatky ve zdravotnictví. Bylo to poprvé, co něco podobného představitel vlády řekl. Doposud totiž vláda tvrdila, že mimořádná valorizace jen dorovnává nárůst inflace za období srpen 2007 až leden 2008 a o lékařských poplatcích neřekl ani slovo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

Koaliční K9 v pondělí nevyhověla požadavkům lidovců a zelených, aby byly zrušeny poplatky pro důchodce. To jste je vůbec neprojednávali?

Není pravda, že jsme neřešili důchodce. Pouze populisticky někdo chce, aby to opatření bylo zřejmější a viditelnější. Zvýšení důchodu nad rámec standardního zvyšování k srpnu o 470 korun v sobě zahrnuje položku, která nepokrývá jen nárůst cen potravin a energií, ale i nárůst cen z titulů poplatků a léků. 470 korun plus 360 Kč, které dostali od 1. ledna, plus peníze, které dostanou přidány od 1. ledna příštího roku, nejenom pokryjí inflaci ale i poplatky. To je zcela evidentní. Možná se to bude špatně vysvětlovat, ale je to pravda. Důchodci tak mají poplatky kryté ve valorizacích důchodů.

Vyšli jste vstříc návrhu Michaely Šojdrové z KDU-ČSL, aby byli osvobozeni od poplatků novorozenci. Pouze oni?

Ano, budou osvobozeny od poplatků hospitalizace novorozenců v souvislosti s porodem. Matky od poplatků osvobozeny nejsou.

Kdy to chcete Sněmovně navrhnout?

Zřejmě na srpnové schůzi. Nemám pocit, že by s tím měl být problém. Pokud ano, pak už nevím, co by se mělo stát.

(Ministr Julínek na stejnou otázku Práva řekl, že se připravuje ve druhé polovině srpna schůze Sněmovny, kde "by bylo víc věcí, nejen poplatky“ a že by osvobození od poplatků pro novorozence mělo být schváleno v 1. čtení, což by znamenalo, že by platilo asi od 1. září – pozn. red.)

Další zmírnění poplatků bude od 1. ledna 2009?

Půjde o zrušení poplatků pro děti do šesti let u návštěv lékařů, nikoli u léků, které jim budou předepsány, protože zde by mohlo dojít ke zneužívání, a také nebudou osvobozeny od hospitalizace v nemocnici. Tam to nemá žádné opodstatnění a nemám pocit, že kdokoliv v minulosti by to zpochybňoval.

Přistoupili jsme i na snížení hranice, od které se budou poplatky dětem do 15 let vracet a to z 5000 na 3000, tedy o 40 %. To je poměrně významný zásah. U dětí ten výpadek ale nebude tak značný, jako by to bylo u jiných skupin.

Jak to bude u klientů sociálních ústavů, jejichž peněžní zůstatky nejsou tak velké, aby si mohli dovolit platit poplatky?

To musí vyřešit ministr práce a sociálních věcí v rámci sociální kompenzace.

Pediatři se bouří a chtějí kompenzaci za výpadek poplatků za děti do šesti let. Ty mají být od poplatků osvobozeny a údajně pediatři přijdou přibližně o půl miliardy korun ročně.

To musí vyřešit ministr Julínek.

(Ten na stejnou otázku Práva odpověděl, že zdravotní pojišťovny v příštím roce jim tento výpadek poplatků zohlední v úhradách zdravotní péče – pozn. red.)

Koaliční partneři se ale netají tím, že budou chtít další úpravy poplatků právě u seniorů.

K poplatkům u nich se vrátíme za rok, až budeme mít dost informací o tom, jak na ně dopadly. Doufám, že dohoda v té podobě, jakou jsme v pondělí v noci přijali, bude na nejbližší dobu poslední a dále budeme změny v poplatcích dělat pouze na základě ročních dat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám