Hlavní obsah

Ředitel Národní knihovny Ježek bude kandidovat do Senátu za lidovce

– PRAHA • Aktualizováno

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek se chystá v podzimních senátních volbách kandidovat v Praze 9 do horní parlamentní komory za lidovce. Oznámil to v úterý spolu se šéfem KDU-ČSL Jiřím Čunkem na tiskové konferenci ve Sněmovně. Poté mu lidovci věnovali základní kámen na stavbu budoucí budovy Národní knihovny. Na Ježkově kandidatuře se shodl celostátní výbor KDU-ČSL.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vlastimil Ježek (vpravo) s Jiřím Čunkem a Mariánem Hoškem

Článek

"Mám za sebou víc než rok, ve kterém jsme právě díky pražské politice nepostoupili ani o píď," uvedl Ježek. Hlavní slovo v pražské politice má ODS. Ježek si ale nemyslí, že by záměru postavit na Letné knihovnu mohla jeho kandidatura do Senátu za lidovce uškodit. Dodal, že do strany se vstoupit nechystá. Dodal, že Čunek byl navíc první vrcholný politik, který se k projektu knihovny z dílny architekta Jana Kaplického přihlásil.

Ježek se o senátní křeslo utká s poslancem ODS Tomášem Kladívkem či bývalým náměstkem ministra zdravotnictví Jiřím Koskubou (ČSSD). Zelení posílají do voleb starostu Klánovic Ladislava Hrabala, komunisté Evžena Smrkovského a SNK-ED ředitelku Nadace Naše dítě Zuzanu Baudyšovou.

Spory o výstavbu nového objektu Národní knihovny se táhnou už přes rok. Týkají se financování, pozemku i regulérnosti soutěže, z níž vzešel návrh architekta Jana Kaplického - takzvaná chobotnice.

Vlastimil Ježek na on-line chatufoto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Premiér Mirek Topolánek (ODS) a ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) už dříve uvedli, že na výstavbu nejsou peníze. Čunek před pár dny ale řekl, že se chce zasadit o to, aby vláda ve státní pokladně chybějící prostředky našla. Dnes to zopakoval.

Lidovci se podle něj rozhodli knihovnu podporovat proto, že její výstavba je nutná. Nynější Klementinum totiž již potřebám nestačí. Stát zatím počítal na knihovnu s 1,9 miliardy korun. Podle šéfa lidovců by Kaplického chobotnice mohla stát asi tři miliardy. Finance na výstavbu by chtěl sehnat při jednáních o státním rozpočtu. Uvedl, že rozpočet činí celkem asi 1100 miliard, chybějící částka na knihovnu tedy představuje jednu tisícinu. "Je to o prioritách," řekl Čunek.

Dodal, že bude záležet na tom, zda se postaví něco "stodolózního", nebo zajímavého, co Česko zviditelní. Podle Ježka zatím není jasné, kolik by výstavba skutečně stála. Národní knihovna totiž usiluje o koupi pozemků pro budovu.

Nejtěžší kámen

Lidovci Ježka oslovili asi před pěti týdny. Žádali ho o přednášku. Později se začali zajímat o jeho vztah k politickým stranám. Ředitel podle svých slov tehdy řekl, že je nemá v oblibě. Nabídka kandidovat za KDU-ČSL do Senátu ho prý zaskočila. Dnes uvedl, že pochopil, že některé věci lze "mimo politický prostor" řešit jen těžko. Pokud by byl do Senátu zvolen, chtěl by se soustředit na kulturu a vzdělávání. Byl by nerad, aby se jeho kandidatura "primitivně spojovala s existencí blobu na Letné".

Základní kámen od lidovců je podle Ježka "spolehlivě nejtěžší". Celkem jich knihovna získala totiž už 41. Vyšla o nich i knížka, kterou ředitel Čunkovi předal. O publikaci je prý velký zájem, protože čtenáři mají pocit, že "zůstane jen u ní", řekl Ježek. Lidovci kámen přivezli od Litomyšle, kde se podle Čunka v roce 1894 konalo setkání katolických dělníků. Poté vznikla křesťanská sociální strana.

O knihovnu se začala zajímat i opoziční ČSSD. Její předseda Jiří Paroubek se nedávno s Kaplickým sešel. Uvedl, že se knihovna stane nejspíš předvolebním tématem před příštími parlamentními volbami. Pokud by podle Paroubka sestavovala vládu jeho strana, počítala by na stavbu s částkou tři až čtyři miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám