Hlavní obsah

Paroubek kritizuje pomalé čerpání peněz z fondů EU

Novinky, jov

Předseda ČSSD Jiří Paroubek kritizoval pomalé čerpání peněz z fondů EU. Upozornil, že je minimum schválených projektů. Podle šéfa ČSSD hrozí, že Česko nevyčerpá prostředky od Unie v plném rozsahu.

Článek

Nejhorší situace je podle Paroubka v resortech školství a místního rozvoje. Pouze výjimečně byla podle něj zahájena realizace projektů za peníze EU, zodpovědné úřady pracují pomalu při administraci žádostí.

„Při současném přístupu je prakticky v tuto chvíli možné říci, že nebudou vyčerpány prostředky z fondů EU v plném rozsahu,“ uvedl na úterní tiskové konferenci Paroubek.

„Na peníze, které nevyčerpá ČR, se už těší jiní zájemci,“ doplnil. Pro léta 2007 až 2013 bylo z fondů EU pro Česko „rezervováno“ 721,3 miliardy korun. Pro letošní a příští rok jde o částku 185,5 miliardy korun. Podle Paroubka ale byly zatím schváleny žádosti pouze ve výši zhruba 42,4 miliardy korun.

U některých programů zatím nebyla vyčerpána ani koruna. Lídr sociální demokracie například poukázal na operační program Výzkum a vývoj pro inovace, kdy z celkové částky na léta 2007 až 2013 ve výši 51,7 miliardy korun nebyla vyčerpána ani koruna.

Stejná situace je podle ČSSD také u programu Lidské zdroje a zaměstnanost nebo u dvou „pražských“ programů. Například na programu Praha Konkurenceschopnost, na který je vyhrazeno 5,8 miliardy nebyla zatím schválena žádná žádost. A tedy nebylo vyčerpáno nic.

Paroubek přitom poukázal na to, že jej situace v případě dvou „pražských“ programů dvojnásobně mrzí, protože jejich výši dojednával osobně s tehdejším britským premiérem Tonym Blairem. 

Reklama

Výběr článků

Načítám